Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Artisjok, sla en broccoli

Eerste vorst treft meer dan 300 hectare in Murcia

De eerste vorst van deze winter heeft gewassen aangetast in de Spaanse streek van de rivier de Guadalentín. Producten als artisjok, sla en broccoli zijn getroffen door de temperatuurdaling. Telers in de gemeentes Alhama de Murcia, Lorca, Totana en Librilla maken zich er zorgen over.

De minister van Landbouw in Murcia, Miguel Ángel del Amor, bevestigde gisteren dat de vorst zo'n 300 hectare aan groenten heeft getroffen, vooral in de regio van Lorca. Del Amor herinnerde er bovendien aan dat er voor de nacht van donderdag op vrijdag zo'n 4 graden onder nul wordt voorspeld, hetgeen "een grote impact zou kunnen hebben op de tuinbouwgewassen". Voor de fruitbomen zal er naar verwachting geen schade zijn, aldus de minister.

Sinds 1 januari is er in het dal van de lage Guadalentín, een gebied dat tussen de gemeentes Totana, Alhama en Librilla ligt en zo'n 250 hectare grond beslaat, iedere nacht sprake van temperaturen tot twee graden onder nul. "Dit zorgt ervoor dat de plantages in dit gebied, zowel van sla als van artisjok, beginnen te lijden onder de gevolgen van de vorst", waarschuwde José Manuel Ruiz, van landbouworganisatie Coag Alhama. In het geval van de artisjok "tast deze gematigde vorst zo'n 20% van de oogst aan", aldus Ruíz. "Als telers hebben we de oogst van de komende 15 dagen verloren". 

Als de vorst aanhoudt, zullen de artisjokken "niet meer afgezet kunnen worden op de markt", zei Ruíz. Volgens Coag zullen telers dan proberen om ze aan de conservensector te verkopen, wat echter wel het gevolg heeft dat ze minder dan 50% van de prijs ontvangen. Als ze dat echter niet doen, zal de oogst weggegooid moeten worden, en zijn ze alles kwijt.

In deze regio heeft ook de sla te lijden gehad onder de vorst: de buitenste drie lagen zijn beschadigd, wat resulteert in kleinere maten. De prijs is ook gedaald en ligt momenteel rond de 20 cent per stuk. "De bevroren delen worden verwijderd zodat de groente kleiner wordt, wat leidt tot een lagere prijs", legden ze uit vanuit Coag. Ruiz stelde dat "de prijs van sla in de komende dagen zal stijgen, voordat er nog meer vorst komt".

De aanhoudende dreiging van lage temperaturen en droge kou, ook voor de komende dagen, veroorzaakt angst onder telers. Telers in Guadalentín maken zich ook zorgen over de eventuele gevolgen van deze koudegolf voor nectarines, paraguayo's en perziken.

Voordelen voor fruitbomen

Voor de fruitbomen in de streek van Vega Alta zijn de lage temperaturen echter van essentieel belang voor een goede oogst, stellen perziktelers in het gebied. "De kou aan het begin van deze winter vertraagt de groei van de bomen, waardoor ze de vorst die zich altijd in de tweede helft van februari en het begin van maart voordoet, kunnen verdragen", aldus de telers.

Volgens de experts hebben steenfruitbomen "op zijn minst tot half februari lage temperaturen nodig, zodat er geen vroege bloei ontstaat".

Een ander probleem dat volgens de telers ontstaat als de fruitbomen niet de nodige uren kou krijgen, is een flinke aantasting van de omvang en de kwaliteit van de oogst.

 

Bron: laverdad.es met informatie van A.Gómez, A. Alonso, L. Tomás y J. F. Robles.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven