Sterke groei containeroverslag voor North Sea Port

Voor het tweede jaar op rij registreert North Sea Port een recordjaar. De bedrijven boeken er een goederenoverslag via zeevaart van 70,3 miljoen ton, een stijging met 5,5%. De groei doet zich in bijna alle segmenten voor.Voor 2018 gaat North Sea Port hiermee over de kaap van 70 miljoen ton tegenover 66,6 miljoen ton het jaar ervoor. North Sea Port handhaaft - een jaar na de start als fusiehaven - haar positie als een echte bulkhaven en specialist in stukgoed.

Containers in de lift
Bijna de helft van de goederenoverslag die North Sea Port boekt via zeevaart is droge bulk. Die stijgt naar 32,8 miljoen ton (+4,6%). De kolenoverslag - vooral voor de procesindustrie – stijgt licht. Verder gaan landbouwproducten erop vooruit.

Met een zeer sterke groei van +61% komt de containeroverslag via zeevaart op een totaal van 1,7 miljoen ton. Dit is het gevolg van het aantrekken van nieuwe diensten en een toename van koelcontainers. Trans-Atlantisch en Europese kustvaart
North Sea Port richt zich zowel op Europese kustvaart als op trans-Atlantisch goederenverkeer. Volgens de verdeling van de maritieme overslag in continenten neemt Europa 61% in. De vaargebieden Zuid- en Noord-Amerika staan voor respectievelijk 16% en 14%. Afrika neemt 4% in, Azië 3% en tenslotte Oceanië 2%. Dit is gelijkaardig in vergelijking met 2017.

Voorzichtig optimistisch
Met een stijgende goederenoverslag in haast alle segmenten en een recordjaar is North Sea Port voor 2019 licht optimistisch. De haven kent weliswaar nog altijd veel vraag naar vestigingsmogelijkheden, maar de nakende Brexit en een krimpende economische groei zetten aan tot voorzichtigheid. Daarnaast neemt, zoals verwacht, sedert medio 2018 de groei van de goederenoverslag lichtjes af.Bron: North Sea Port


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven