Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

2018 Recordjaar voor groenten- en fruithandel

Met nieuwe import- en exportrecords bewezen Nederlandse handelsbedrijven ook in 2018 wereldspeler te zijn in verse groenten en fruit. De importwaarde steeg met 5 procent naar € 7,6 miljard, de exportwaarde met vier procent naar € 11,3 miljard met daarin een aandeel van het Verenigd Koninkrijk van € 1,2 miljard. Logisch dus dat de Brexit de gemoederen flink bezig houdt.

VK tweede exportmarkt
Heel Europa kampte tijdens de zomermaanden met hoge temperaturen en droogte. Dit had voor een aantal producten zijn weerslag op de opbrengst. Zo werd in volume ruim 40 procent minder uien geoogst. Zeventig procent van de uien wordt buiten de EU afgezet met Senegal, Ivoorkust en Guinee als koplopers. De warme zomer pakte goed uit voor komkommertelers, met hogere prijzen.
De omzet naar Duitsland groeide met 6 procent en de export naar het Verenigd Koninkrijk steeg tot € 1,2 miljard. Het VK is de tweede afzetmarkt voor Nederland met een aandeel van 10 procent. De sterkste groei werd gerealiseerd in mei en juli. De top-5: tomaat, ui, paprika, komkommer en peer, is goed voor bijna zeventig procent. De groenten- en fruitsector doet er alles aan om de export ook na de Brexit op 31 maart zo soepel mogelijk te laten doorlopen. Ook Frankrijk (+10%) en Spanje (+12%) importeerden meer uit Nederland. Beide landen kochten meer uien en avocado’s.

Tomaat exporttopper
Bijna 90 procent van de export wordt verkocht in landen binnen de EU. Met haar sterke versnetwerk weet de Nederlandse groenten- en fruitsector haar rol als importeur goed te vervullen. Ze voegen bovendien waarde toe aan de producten bijvoorbeeld door producten te rijpen en ready-to-eat te leveren.
De Nederlandse exporttoename komt vooral voor rekening van fruit met een stijging van 8 procent. Appel, druif, banaan, avocado, blauwe bes en framboos lieten een sterke waardestijging zien.
De top-3 exportmarkten buiten de EU in omzet is: Noorwegen, Zwitserland en de Verenigde Staten. De export van Nederlandse peren naar China, Noorwegen en Kazachstan zit in de lift. In 2018 is de grens van 2.000 ton peren naar China gepasseerd. Bijna twee derde van de import komt van buiten de Europese Unie. Druiven uit Zuid-Afrika, appels uit Chili en bananen uit Costa Rica en Ecuador zijn de grote groeiers.
De exportwaarde van verse groenten zat op hetzelfde niveau als in 2017. Tomaat voert overigens met grote voorsprong de exportranglijst aan.



Voor meer informatie:
Groentenfruit Huis
www.groentenfruithuis.nl

Publicatiedatum: