Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Kroten zijn echte gezonde groenten

De rode biet is een tweejarige plant die afstamt van de chenopodiaceae, een familie van tweezaadlobbige kruidachtige planten. De wortelstok zit vol vitamines, mineralen en essentiële plantaardige stoffen, waarvan sommige geneeskrachtige eigenschappen hebben.

Bieten zijn rijk aan betaïne, een natuurlijk [ontstekingsremmend middel] met heel veel cardiovasculaire voordelen. Daarnaast zijn bieten rijk aan nog heel veel andere vitamines en mineralen als jodium, kalium, magnesium, koper, fosfor, ijzer en vitamine C , B2, B1 en B12. Ze bevatten ook nitraten en anorganische pigmenten, die allemaal goed zijn voor je gezondheid. De kenmerkende rode kleur ontstaat door anthocyanidinen, die o.a. fungeren als antioxidanten.

Rode bieten staan erom bekend de bloeddruk te helpen verlagen. Deze antihypertensieve effecten zijn het gevolg van de hoge concentratie van nitraten in de groenten. In het lichaam worden die nitraten omgezet in stikstofmonoxide, een molecuul dat bloedvaten verwijdt, waardoor de bloeddruk daalt.

Daarnaast kunnen deze rode groente ook helpen tegen ontstekingen. De betalains in de groenten zijn pigmenten die veel ontstekingsremmende eigenschappen hebben. Ze kunnen de verschillende ongemakken en pijn die gepaard gaan met artrose verzachten.

Het hoge vezelgehalte van de groenten helpt bovendien eventuele spijsverteringsstoornissen te verminderen. Ten slotte kunnen de nitraten in bieten door het verwijden van bloedvaten te bevorderen en zo de bloedtoevoer naar de hersenen te vergroten de mentale en cognitieve functies verbeteren.

Bron: Santé Plus Magazine

Publicatiedatum: