Zweden: ICA verhoogt met RELEX haar ketenefficiëntie

De grootste retailer in Zweden, ICA, stapt over op een nieuw software systeem voor de optimalisatie van de leverantieketen. Dat systeem wordt geleverd door RELEX Solutions. Met de expertise van de softwareleverancier moet de beschikbaarheid van producten op het juiste moment op de juiste plaats nog verder effectief gemaakt worden.

ICA Zweden is de leverancier voor 1300 onafhankelijk beheerde supermarktwinkels die gezamenlijk een marktaandeel in levensmiddelen vertegenwoordigen van 36 procent in Zweden. De totale omzet daarvan bedroeg 7,12 miljard euro in 2017. Dit maakt het bedrijf tot een van de grootste retailers in Zweden. Vanwege de schaal en complexiteit van de operatie wil de retailer verder moderniseren en automatiseren waar tot heden in de handling nog personeel ingeschakeld moest worden.

Daarvoor was nodig dat het gereedschap voor planning en agendering breder inzetbaar wordt dan tot heden het geval was. Bij de keuze voor een nieuw systeem stelde ICA Zweden twee prioriteiten. Ten eerste moest de oplossing gestandaardiseerde workflows vanuit de gehele operatie integreren. En ten tweede moest de oplossing de mogelijkheid bieden tot het delen van informatie en data met leveranciers.

Een andere wens was verbeterde accuratesse van de forecasting. Dat is met name belangrijk voor meer uitzonderlijke situaties zoals promotiecampagnes, productlanceringen en kortingsacties, die hun eigen uitdagingen vertegenwoordigen voor de ketenplanning. Tegelijkertijd moesten planners kunnen werken met orders en programma’s nog verder in de toekomst gelegen dan met het eerdere softwaresysteem mogelijk was.

“We hebben naar een breed spectrum aan mogelijke oplossingen gekeken,” zegt Kristoffer Widén, Director of Replenishment van ICA Zweden. "We kozen voor RELEX omdat deze software de meest complete selectie aan gereedschappen levert die we vandaag en in de toekomst nodig hebben. Bovendien heeft RELEX een uitstekende reputatie opgebouwd in de food retail, zowel wat betreft betrokkenheid met de klanten als door hun resultaten.”

“Een van de centrale doelstellingen was onze processen verder te stroomlijnen, zodat we meer focus kunnen leggen op waarde toevoegende activiteiten, zoals seizoensplanning en meer geïntegreerde samenwerking met leveranciers,” aldus Richard Belec, Replenishment Business & IT Development Manager van ICA Zweden. "De resultaten die we nu al hebben bereikt, zien er veelbelovend uit en het project wordt uitgerold met een minimale hoeveelheid aan belasting op de lopende operatie."
Er lag een specifieke focus op het interne management van de komende veranderingen. Daarom was de standaardisering van werkmethoden verspreid over allerlei verschillende afdelingen erg belangrijk. Daarom zijn er ook nieuwe processen geïntroduceerd en is het personeel daar speciaal voor getraind. Nu is er meer controle en afstemming tussen de verschillende afdelingen en hun specifieke uitdagingen. Zo worden de gewenste resultaten beter behaald.

"Het team voor logistiek en planning bij ICA Zweden heeft een enorme hoeveelheid expertise en ervaring,” zegt Matilda Arnell, de project manager bij RELEX Solutions. Ze is tevens erg lovend over het strategische overzicht en de analytische vaardigheden die door de mensen van ICA ingebracht werden in het project. “Dit team heeft enorm veel gedaan om grip te krijgen op de processen en zich ervan te verzekeren dat de nodige controle over de dagelijkse operaties er is.”

Christian Brunberg, Sales Director van RELEX Scandinavia, voegt toe: "ICA Zweden is niet bang om vragen te stellen, te luisteren en betrokken te zijn op haar eigen klanten, waardoor dezelfde cultuur de samenwerking in onze ervaring eveneens erg prettig maakt. Dit niveau van vertrouwen en communicatie levert uitstekende resultaten op."

Voor meer informatie:
Dr. Timo Ala-Risku 
RELEX Solutions GmbH
Kaiser-Friedrich-Ring 66 
65185 Wiesbaden
Telefon: +49 (0) 611-95 76 86 65
E-Mail: kontakt@relexsolutions.de 
Web: www.relexsolutions.de


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven