Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

Gen voor efficiëntie van watergebruik in appelboom verbeterd

Verwacht wordt dat klimaatverandering de incidentie van droogte zal verergeren, waardoor de tolerantie van planten voor deze milieu-uitdaging voor veel soorten een belangrijk kenmerk is. Het watertekort veroorzaakt ernstige oogstverliezen voor veel gewassen, waaronder de appel.

China domineert de wereldwijde appelteelt omdat daar het grootste teeltareaal is en China de grootste exporteur van vers fruit is. De provincie Handong, in het gebied van de Bohai-baai, en de provincie Shaanxi, zijn de twee belangrijkste appeltelende regio's en dragen bij tot bijna 50% van de Chinese oogst met ongeveer 20 miljoen ton. De droogte is echter de belangrijkste beperkende factor voor boomgaarden in de provincie Shaanxi, dus in China is het identificeren van genen die betrokken zijn bij de efficiƫntie van waterefficiƫntie (Water Use Efficiency) bij droogtecondities het hoofddoel voor rassen-selectieprogramma's.

"We hebben 35S transgene appelplanten gekweekt: MhYTP2 met een matig langdurig watertekort (80 dagen) om hun prestaties in WUE te evalueren en om het mechanisme te onderzoeken dat mogelijk betrokken is bij hun droogtetolerantie", lichten de onderzoekers van de Northwest A & F University of Yangling toe.

Bron: Changhai Liu, Tianli Guo, Na Wang, Qian Wang, Yangchun Xue, Minghui Zhan, Qingmei Guan, Fengwang Ma, 'Overexpression of MhYTP2 enhances apple water-use efficiency by activating ABA and ethylene signaling', 2019, Environmental and Experimental Botany, Vol. 157, Pag. 260-268.

Publicatiedatum: