Italië: fruit met rood vruchtvlees in opkomst

In de afgelopen jaren is de vraag naar rassen met rood vruchtvlees toegenomen en het onderzoek beweegt zich in die richting. "Met het oog op het verkrijgen van een diversificatie van het type fruit hebben de kweekprogramma's van CREA di Forlì deze doelstelling al enkele jaren ingevoerd, waarbij ze talrijke selecties hebben verkregen, waarvan sommige veelbelovend zijn", leggen Giuseppina Caracciolo en Mauro Bergamaschi van CREA uit.

Rode peer

Voor de Europese perenboom werden enkele kruisingscombinaties gemaakt met de Cocomerina-peer, een ras van het germoplasma dat kenmerkend is voor de regio Tosco Romagnolo Apennijnen. Dit ras wordt gekenmerkt door de rode kleur van het vruchtvlees. We hebben een aantal traditionele perenzaden geselecteerd die zijn gegeven aan het experimentele bedrijf in Magliano, waar ze worden geobserveerd.

"In de appelboom werden verschillende genotypen gebruikt om dit karakter over te brengen, waaronder een natuurlijke mutatie van Abbondanza Rossa, die wordt gekenmerkt door een goede organoleptische kwaliteit. Hieruit werd veel verkregen en deze bevinden zich nog in het evaluatieproces”, concluderen de onderzoekers.

Appel met rood vruchtvlees

"Voor de perzikboom zijn we een kweekprogramma gestart met twee genen die verantwoordelijk zijn voor de rode kleur van het vruchtvlees. De eerste, afgeleid van traditionele rassen van Italiaanse en niet-Italiaanse oorsprong, geeft het vruchtvlees een roodachtig-paarse kleur, wat al 30-40 dagen na het zetten zichtbaar is in de groeiende vrucht. In de rijpe vrucht is de kleur meer geconcentreerd in het meer perifere gebied van de pulp", zegt Daniela Giovannini, manager van het kweekprogramma.

Perziken met rood vruchtvlees

"Het tweede, pas onlangs gepresenteerde gen dankzij een uitwisseling van pollen met de VS, zorgt ervoor dat de rode kleur kan alleen worden opgemerkt als het fruit bijna rijp is. Een vergelijkend onderzoek naar het fruit van sommige selecties van CREA met rood vruchtvlees en wit of geel vruchtvlees toonde aan dat de antioxidantcapaciteit van de eerste 2 tot 3 keer groter is, waarbij perziken en bloednectarines niet alleen als een innovatie worden gecrediteerd , maar ook als een gezondheidsproduct", zegt Daniela.

Contact:
Consiglio per la ricerca in agricoltura e l'analisi dell'economia agraria
Centro di ricerca per Olivicoltura, frutticoltura, agrumicoltura CREA-OFA
Via La Canapona, 1 bis
47121 Forlì, Italië
Tel.: (+39) 0543.89566
Email: giuseppina.caracciolo@crea.gov.it
Email: daniela.giovannini@crea.gov.it


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven