Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Aardappelras Tyson - zwaargewicht voor aardappeltelers

Een nieuwe aardappelras met de naam 'Tyson' bokst veel voor elkaar op de Britse markt met zijn hoge opbrengsten en goede ziekteresistente. Greenvale Seed levert al meer dan 40 jaar zaden van hoogwaardige kwaliteit aan Britse aardappeltelers en heeft veel exclusieve variëteiten naar het Verenigd Koninkrijk gebracht, waarvan de producten nu de favorieten zijn van zowel vele retail- en verwerkingsklanten als van consumenten.

Niall Arbuckle, hoofd van Greenvale Seed heeft hoge verwachtingen van Tyson en werkt sinds 2005 met aardappelveredelaar STET aan het project. Hij is verheugd dat hij nu de exclusieve rechten heeft verworven om de variëteit in het Verenigd Koninkrijk op de markt te brengen: "We hebben Tyson uiteindelijk gekozen uit een groot aantal veelbelovende variëteiten in 2015, omdat we op zoek waren naar een vroege bakaardappel ter vervanging van Marfona."

"Tyson heeft een zeer goede weerstand tegen zowel gewone als poederschurft en heeft het droge weer van dit jaar goed verdragen met hoge verhandelbare opbrengsten. Vroeg samenvoegen is vergelijkbaar met Marfona, met name onder fleece of plastic. In afwijking van ons normale marketingplan zijn we plan om het ras aan alle sectoren van de Britse aardappelhandel aan te bieden in plaats van aan een specifieke retailer."

Henk Holtslag, versmanager bij STET, vertelde aan farminguk.com: "Tyson is een kruising tussen Sylvana en Cyrano. Deze rondovale variëteit heeft uitstekende kenmerken, waaronder zijn zeer heldere schil en smeuïgheid, zijn grote formaat zodat ze geschikt zijn om te bakken en zijn goede drogestofgehalte van 20% met een lage blauwgevoeligheid. Bovendien heeft Tyson een goede resistentie tegen meeldauw, PCN A en aardappelwratziekte, samen met een hoge opbrengst en goede bakbaarheid. Tyson is met succes geïntroduceerd in de veeleisende markten van het Verenigd Koninkrijk en Israël."


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven