“Buitenlandse vervoerders hebben vrij spel op binnenlandse markt”

TLN: Geen verdergaande vrijgave binnenlandse transportmarkt

TLN verzet zich tegen plannen om de vervoersmarkt verder te liberaliseren. Een door de Europese Commissie (EC) ingestelde werkgroep stelt een forse verruiming van binnenlands transport door buitenlandse vervoerders voor, de zgn. cabotage. TLN vindt echter dat de sociaaleconomische verschillen tussen de oude en nieuwe Lidstaten nog steeds dusdanig groot zijn, dat er van een gelijk speelveld nog lang geen sprake is. Het nu verder openstellen van de vervoersmarkt zou zeer negatieve gevolgen hebben voor de Nederlandse vervoerders. Daar komt bij dat de handhaving op deze cabotage volstrekt te wensen overlaat. Binnen Europa gelden duidelijke regels voor cabotage, maar door gebrek aan controle hierop hebben buitenlandse vervoerders in Nederland feitelijk vrij spel. Illegaal vervoer door buitenlanders werkt concurrentie vervalsend waardoor Nederlandse bedrijven uit de markt worden gedrukt. Door gebrek aan geld en duidelijke prioritering hebben inspectiediensten door heel Europa – maar ook in de Inspectie Leefomgeving en Transport in Nederland -te weinig aandacht voor illegale activiteiten van buitenlandse vervoerders. TLN wil dat minister Schultz en de Tweede Kamer maatregelen nemen om het toezicht op de bestaande cabotageregels te verscherpen.

Cabotage is binnenlands vervoer door een in het buitenland gevestigde transporteur. In heel Europa geldt dat een vervoerder niet meer dan 3 binnenlandse ritten in een week in het buitenland mag doen. Op termijn wil de EC cabotage volledig vrij geven, om daarmee de voltooiing van de interne vrije markt in Europa dichterbij te brengen.

Voorlopig geen vrije cabotage

TLN is altijd voorstander geweest van vrije cabotage, maar vindt het nu nog veel te vroeg om cabotage verder vrij te geven in Europa. TLN voorzitter Alexander Sakkers: “Zolang de sociaaleconomische verschillen tussen de oude en nieuwe EU Lidstaten niet zijn verkleind, zal vrije cabotage een te negatief effect op de Nederlandse markt hebben. Pas op de plaats is daarom gewenst.”

Scherpe handhaving bestaande regels

TLN is uiteraard niet tegen concurrentie binnen Europa, maar de wet- en regelgeving moet wel door iedereen worden nageleefd en vooral streng worden gehandhaafd. Door capaciteitsgebrek bij inspectiediensten in Nederland, is er echter nauwelijks controle op deze regelgeving. “Buitenlandse vervoerders kunnen nu tegen vaak veel lagere tarieven volledig hun gang gaan in Nederland”, aldus Sakkers. Hierdoor raken Nederlandse ondernemers sterk in de verdrukking. In tijden van crisis komt dit extra hard aan.

Opdrachtgevers van vervoer ook verantwoordelijk

Opdrachtgevers selecteren in deze tijd van crisis hun vervoerders nog meer op basis van kosten. Daar is op zich niets mis mee, mits de vervoerder legaal opereert. Het kan niet zo zijn dat een opdrachtgever consequent buiten schot blijft, indien hij kosten bespaart door stelselmatig een goedkope buitenlandse vervoerder in te zetten waarvan hij weet dat hij de cabotage en eventuele andere regels, overtreedt. “De verantwoordelijkheid van de opdrachtgever houdt niet op bij de slagboom”, aldus TLN.

Oproep aan Tweede Kamer: Nog meer bezuinigen op handhaving onacceptabel
Minister Schultz van Haegen heeft in haar Begroting voor 2013 nog meer bezuinigingen op handhaving aangekondigd. Zo wordt het budget met ruim 2 miljoen naar beneden geschroefd. Het aantal arbeidsplaatsen tussen 2012 en 2017 daalt hiermee met 89 FTE. Het aantal controleurs dat vrachtauto’s onderweg controleert is nu al veel te beperkt en wordt nog minder door de aangekondigde bezuinigingen. Sakkers: TLN vreest dat straks de inspecteurs op 2 handen zijn te tellen. TLN doet richting de Tweede Kamer daarom een oproep de bezuinigingen ongedaan te maken; sterker nog juist extra capaciteit vrij te maken voor handhaving op onder meer cabotage. “Een goede handhaving in Nederland en Europa is de enige manier om illegaal opererende bedrijven aan te pakken”, aldus TLN.


Publicatiedatum:



Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.