Jan Westhoeve, Westhoeve Potatoes:

"Fabrieken zorgen voor stemming op aardappelmarkt maar in de export zitten we aan het prijsplafond"

Tholen - De aardappelexport heeft na een drukke periode tot de week voor Kerst even pas op de plaats gemaakt. De komende weken zullen volgens Jan Westhoeve van de gelijknamige aardappelgroothandel uit Ouddorp gaan uitwijzen welke kant het opgaat. "De fabrieken in Nederland lijken op de markt te gaan komen, waardoor de boeren hun handel toch wat meer vasthouden. Maar als de prijs voor export omhoog moet, zullen er meer landen gaan afhaken."

Het zijn dan ook geen misselijke prijzen waarvoor de handel wordt verkocht. "Je zit toch snel op een niveau van 44/45 cent geleverd," zegt Jan. "En de stemming is redelijk vast, met name omdat België hoger noteert. Maar in de export kunnen we dat plusje nog niet maken en heb ik echt wel het idee dat we aan het maximale prijsniveau zitten. Het gros van de export ging lange tijd naar Afrika, maar Mali en Senegal gaan de grenzen sluiten vanwege de lokale oogst. Ik verwacht wel dat de export naar het Caribisch gebied door blijft lopen."

"Kwalitatief zijn de aardappelen volgens Jan goed genoeg om het seizoen uit te zingen. "Zeker als de prijs omhoog gaat, want dan hebben we er steeds minder nodig. Al met al zal het spannend worden de komende weken. Ik verwacht dat de fabrieken de boventoon zullen voeren en dat wij even een pas op de plaats maken met de export, maar dat is helemaal niet erg."

Situatie België
Het is momenteel vrij rustig op de Belgische aardappelmarkt. De telers wachten af, omdat ze weten dat ze hun aardappelen toch wel kwijt gaan raken. “Dit is zo’n verschil met vorig seizoen, toen raakten we de aardappelen aan de straatstenen niet kwijt. Dit jaar hebben we genoeg ruimte om de aardappelen te verkopen”, vertelt Heike Valcke van Aardappelen Valcke. “Eerst worden de aardappelen op contract geleverd en dan valt het nog te bezien hoeveel volume de fabrieken nog nodig hebben. Voor de vrije verkoop wacht iedereen nog liever af. Niemand gaat zijn schuren nog leegmaken, maar of de prijzen nog gaan stijgen, weet niemand zeker.”

Momenteel worden er contracten opgesteld voor de vroege aardappelen. “Dit loopt redelijk alhoewel de pootgoedprijzen extreem hoog zijn. De meerprijs die we voor de contracten krijgen, zal opgesoupeerd worden aan het pootgoed”, zegt Valcke.

Voor meer informatie:
Westhoeve Potatoes Holland
Hofdijksweg 42
3253 KB Ouddorp
Tel: 0187-683137
Fax: 0187-681274
info@westhoevepotatoes.nl
www.westhoevepotatoes.nl

Voor meer informatie:
Heike Valcke
Aardappelen Valcke
Ketelstraat 20
8560 Moorsele
+32(0)56 5210 73
h.valcke@scarlet.be  
www.aardappelenvalcke.be  

 

 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven