Marcel van der Welle, Van Ooijen Citrus:

"Egyptische Minneola’s vullen hopelijk gat tussen Turkse en Amerikaanse"

Tholen - De citrusmarkt komt uit een periode met slecht weer in de verschillende teeltgebieden. "Dit was te merken aan het fruit bij binnenkomst, waarbij de houdbaarheid niet altijd optimaal was. Dit wordt altijd wel weer beter, maar het heeft altijd wat negatieve uitwerkingen.
De consument slaat wellicht eens een herhalingsaankoop over.
Langzaamaan via de klein- en groothandel merken importeurs dit ook altijd en worden de voorraden groter en gaan de prijzen dalen. Om dit weer de goede kant op te krijgen, daar gaat altijd wel weer wat tijd overheen", vertelt Marcel van der Welle van Van Ooijen Citrus."Zo zou een periode van wat kouder weer de citrusverkoop ook goed doen. De soorten volgen zich momenteel snel op. De Clemenules en Satsuma's uit Spanje lopen inmiddels op zijn eind. De eerste zendingen Or en Nadarcotts komen misschien wat te vroeg voor de huidige marktsituatie, want er zijn nog veel eerdere soorten tegen lage prijzen op de markt. Ook de mandarijnen uit Marokko worden niet enthousiast opgenomen dit jaar", vertelt Marcel.

Van Ooijen Citrus is een echte Minneola-specialist. "We hebben klanten voor Minneola's van groot tot klein. Alweer een paar jaar geleden hebben we in samenwerking met onze leverancier Wonderful Citrus de Minneola's gepromoot in de markthal in Rotterdam. Daar worden we nog vaak aan herinnerd. Normaal doen we niet zoveel aan promotie, maar de toen net geopende unieke locatie was een geweldige mogelijkheid om het Minneola-feest te vieren met klanten, collega's, familie en vrienden", vertelt de importeur.

"Dit jaar verwachten we eerder uit de Turkse Minneola's te zijn dan andere jaren. Het is in Turkije een groot deel van de oogst slecht weer geweest. Veel Turken houden hun hart vast voor de afloop van dit citrusseizoen. Exporteurs, die zelf geen eigen productie hebben, lopen veel risico. De aantallen Minneola's, die geëxporteerd zullen worden, zijn lager dan andere jaren. Gelukkig heeft onze aflader een neusje voor het juiste moment van oogsten. Het is al vaker gekomen dat regen of vorst zijn Minneola's bedreigen, maar gelukkig kan de oogst in een zeer korte periode plaatsvinden", aldus Marcel. "We zijn erg tevreden over de kwaliteit, de smaak, de kleur en ook de verkoop loopt naar behoren.
De prijzen zullen naar verwachting stabiel blijven."

"We zijn momenteel ook de eerste Minneola's uit Egypte aan het verladen. We importeren veel Valencia's uit Egypte en slechts een handvol exporteurs is ook actief met Minneola's. Het gat tussen Turkije en de Verenigde Staten kan daar prima mee opgevuld worden. Traditioneel ontvangen we de eerste Amerikaanse Minneola's rond begin maart, maar dat proberen we wat te vervroegen dit jaar. Uiteraard alleen als het product aan de gevraagde kwaliteit voldoet." Een jaarrond Minneola-aanbod is volgens de importeur geen doel op zich. "Het blijft lastig om Minneola's langdurig op te slaan. Er zullen altijd gaten tussen de productie blijven bestaan, maar dat is niet erg. Het  onderscheid tussen de diverse productielanden blijft en alles jaarrond voeren hoeft zeker niet altijd positief te zijn."Minneola's zijn een fantastisch product. Er is gewoon een vaste groep consumenten die net als wij Minneola-liefhebbers zijn. Hoewel wereldwijd het areaal Minneola's afneemt, blijft de vraag gewoon gestadig goed. De moeilijkste periode is aan het eind van de zomer als de Peruaanse op zijn en het echt duurt tot midden december tot er weer Israëlische binnen komen. Het maakt ze vaak niet uit waar ze vandaan komen, echter onze favoriet blijft toch die uit Californische, dat is eten en drinken tegelijk", besluit Marcel enthousiast.

Voor meer informatie
Van Ooijen Citrus BV
Handelsweg 149
2988 DC Ridderkerk
Tel: 0180-655555
Fax: 0180-557544
marcel@vanooijencitrus.nl 
www.vanooijencitrus.nl


Publicatiedatum:
Auteur:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven