Positieve stemming overheerst bij appelconsortium

Zuid-Tiroler appelen: tussentijdse beoordeling van de EU kwaliteitskeurmerk campagne

Een half jaar na de lancering van een door de EU gefinancierd programma maken de vier deelnemende handelsverenigingen een positieve balans op. De informatiecampagne van de initiatiefnemers, het Appel Consortium, het Stilfser Kaas Consortium, het Ham Consortium en het Wijn Consortium uit Zuid-Tirol had als doel om consumenten en professionals uit de handel en catering te informeren over de door de EU Beschermde Geografische Aanduiding (BGA) en de Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) voor Zuid-Tirol. Hiermee worden landbouwproducten en levensmiddelen aangeduid die zeer nauw gerelateerd zijn aan hun oorspronkelijke regio, ambachtstradities en de mensen die ze produceren. Dit geldt eveneens zo voor de vier levensmiddelenproducten uit Zuid-Tirol die in de focus van dit programma liggen en kenmerkend zijn voor Europese kwaliteit.

Eduard Bernhart, Zuid-Tirol Wijn Consortium; Joachim Reinalter, Stilfser Kaas Consortium; Roland Trettl, Zuid-Tirol top chef-kok; Matthias Messner, Zuid-Tirol Ham Consortium; Sabine Oberhollenzer. Foto: Zuid-Tirol Appel Consortium.

Vanaf het begin van het driejarige programma in Duitsland, Italië, Nederland en Zweden zijn er met succes talloze promotietrajecten gelanceerd via websites, advertenties en campagnes op sociale media. In november werd er speciaal voor journalisten en bloggers een reis van enkele dagen naar Zuid-Tirol georganiseerd, waarin de deelnemers kennismaakten met wijn uit Zuid-Tirol.
De daaropvolgende startevenementen in München, Amsterdam en Stockholm waren eveneens hoogtepunten. Vertegenwoordigers van de media en media-beïnvloeders, zowel als vertegenwoordigers uit de handel en catering waren er te gast. Verwerkt in culinaire workshops zoals bijvoorbeeld met top kok Roland Trettl in München, kregen deelnemers een veelheid aan informatie over EU kwaliteitskeurmerken en de vier levensmiddelen in het programma. Daarbij lag de focus op de specifieke eigenschappen van de producten met de BGA’s en tips voor de optimale bewaring en bereiding van de producten. In februari 2019 volgt er een soortgelijk evenement in Milaan met medewerking van de welbekende food blogger Sonia Peronaci.

Tot dus ver werden er meer dan 100 journalisten, bloggers, beïnvloeders en handelspartners persoonlijk bereikt met de campagne en werden contactpersonen en netwerken aanzienlijk uitgebreid. Voorzitter van het Zuid-Tirol Appel Consortium Georg Kössler is overtuigd van het succes van het gezamenlijke project: "Deze resultaten tonen duidelijk aan dat onze campagne goed is ontvangen door consumenten, de media en handelspartners. Kwaliteitsbeheer wordt steeds belangrijker voor consumenten omdat het veiligheid en betrouwbaarheid biedt. En dat is precies waar onze campagne op inspeelt."

EU-parlementslid Herbert Dorfmann en lid van het comité voor landbouw- en streekontwikkeling en tevens president van de Europese Parlementaire Groep voor wijn, sterke dranken en kwaliteitslevensmiddelen voegt toe: "Ik ben altijd een grote voorstander geweest van deze campagnes en ben zeer tevreden dat onze kwaliteitsproducten uit Zuid-Tirol nog jarenlang erkent worden als uitstekende voorbeelden daarvan middels deze door de EU gefinancierde programma’s."

Ook in het komende voorjaar zullen er nog veel verschillende evenementen plaatsvinden. Voor de handelsbranches in Duitsland en Italië volgen er nog vele proeverijen met appelen, hamspek en kaas. Bovendien komen er seminars om professionals op te leiden omtrent de wijnen. De campagne betrekt eveneens beïnvloeders in de samenwerking. Om die reden werden verschillende food en wijnbloggers de kans geboden om de vier producten met Europees kwaliteitskeurmerk te beleven en hen persoonlijk te overtuigen van de traditionele en authentieke productiemethoden tijdens de studiereizen door Zuid-Tirol.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven