Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Frank van Gool, Kafra: "Teveel redenaties vanuit not-in-my-backyard principe"

Nieuwe huisvestingsorganisatie wil 20.000 arbeidsmigranten onderbrengen

De nieuwe huisvestingsorganisatie Kafra zal de komende vijf jaar maar liefst 20.000 Oost-Europese arbeidsmigranten onderbrengen in grote wooncomplexen. Dat zeggen oprichters Karolina Swoboda en Frank van Gool naar aanleiding van hun plannen die zij op 3 januari presenteerden. 

Kafra komt voort uit uitzendonderneming Otto Work Force, bekend van het detacheren van werknemers uit landen als Polen en Tsjechiƫ. Volgens Van Gool, die grootaandeelhouder is van Otto, wordt het hoogst tijd dat er vaart wordt gemaakt met de huisvesting van arbeidsmigranten. Volgens Kafra is de huidige shortstay huisvesting in veel gevallen onder de norm, werken mensen op grote afstand van hun woning en ook huisvesting in bestaande woonwijken is vaak niet optimaal.

Complex verhaal
"Er is te weinig goede huisvesting voor deze werknemers, het is en blijft een complex verhaal. De kwaliteit van de woonlocaties is momenteel niet in orde. Te veel gemeenten redeneren vanuit het not-in-my-backyard principe en dat leidt tot veel misverstanden. Er is nog steeds sprake van koudwatervreesā€, aldus Van Gool.

Werknemers uit Midden- en Oost-Europa vervullen inmiddels ruim 500.000 banen in ons land en zijn vooral actief in de land- en tuinbouw, zakelijke dienstverlening, logistiek, groothandel, voedingsindustrie en de metaalsector.

Waalwijk
In de regio rond Waalwijk, waar grote bedrijven zoals bol.com hun distributiecentra hebben, zijn bijvoorbeeld veel Oost-Europeanen werkzaam. Van Gool verwacht dat er de komende jaren sowieso nog eens 100.000 arbeidsmigranten bij komen in ons land. "We zijn dan ook van plan om enkele tientallen woonlocaties per jaar te openen die plaats bieden aan duizenden werknemers."

Inmiddels zijn er accommodaties gerealiseerd in Boskoop, Waalwijk en Venray. Volgens Van Gool gaat het inmiddels om ruim 1200 bedden. Op 7 januari start de bouw van LH Greenport in Venlo met 400 bedden en de komende maanden zullen elders nog eens accommodaties komen voor ongeveer 1000 personen.

De bouw van de huisvestingslocatie deed in Sevenum, nabij Venlo, wel de nodige wenkbrauwen fronsen schrijft L1. Vooral rondom de vergunningaanvraag worden vraagtekens gezet.

Voor meer informatie:
Kafra Housing
www.kafrahousing.com 
info@kafrahousing.com  

Publicatiedatum: