Pol Dendauw, Calsa

"Door de goede preimarkt verdient iedereen zijn deel"

Tholen – Het gaat goed op de preimarkt. De vraag is goed, het aanbod niet overdreven en vergeleken met vorig jaar zijn de prijzen minstens het dubbele. “Tijdens de Kerstperiode zien we eigenlijk dezelfde vraag als vorig jaar maar met prijzen die voor de telers een stuk beter zijn”, vertelt Pol Dendauw van Calsa. “De prijzen voor een kg prei zitten momenteel rond de 80 a 85 cent voor de producent, terwijl diezelfde prei in 2017 op 26 december rond de 45 cent per kg schommelde. Als we kijken naar de prijzen halverwege december lag die in 2017 rond de 35 cent en dit jaar lag hij tussen de 65 en 70 cent. Dit is constant een dubbele prijs.”

Door de goede prijsvorming van de laatste maanden hebben de producenten reeds meer verkocht dan normaal en ziet het er qua prijsvorming goed uit voor de eerste twee maanden. Het lagere volume is voor een deel het gevolg van de droogte, maar komt ook door het feit dat er minder werd aangeplant voor het seizoen 2018/2019. Dit resulteert in minder aanbod voor de versmarkt. “De hogere prijs is niet enkel voor de producenten een positief verhaal, maar ook voor de handel. Wanneer producenten niets meer verdienen stoppen die er vroeg of laat mee. Hard werken moet vergoed worden. Het is mooi dat nu iedereen zijn deel verdient”, aldus Pol.

Speculeren
De kwaliteit en de maat van de prei zijn goed voor de tijd van het jaar. “We hebben nog maar weinig last gehad van vorstschade. Tevens is er weinig prei op de markt die te rijp of te dik is. Dat komt omdat de producent niet moet speculeren op duurdere prijzen. Vorig jaar toen de prijzen laag waren speculeerden de telers wel en dan raak je in een vicieuze cirkel. Waardoor het product dan te rijp wordt en dat resulteert in nog lagere prijzen en dat is voor niemand goed”, zegt Dendauw.

98% van de prei die Calsa verhandeld is bestemd voor export. Frankrijk, Spanje, Portugal en Duitsland zijn de belangrijkste exportlanden voor het bedrijf. “In de andere Europese landen is de situatie hetzelfde als hier, zij hebben ook tekorten”, aldus Pol. “Ik denk wel dat we mogen toegeven dat het West-Vlaams product van goede kwaliteit is en gemiddeld beter dan in de ons omringende landen. Onze klanten mogen er altijd vanuit gaan dat we een kwalitatief hoogstaand product leveren.”

“Als we kijken naar de situatie van nu denk ik dat het qua prijsvorming dit seizoen niet meer fout zal gaan. Het is enkel afwachten hoe de telers gaan reageren en hoeveel ze gaan aanplanten naar volgend seizoen. Het is denkbaar dat er na een goed seizoen opnieuw een areaaluitbreiding komt. Dit hebben wij niet in de hand, dus is het wachten op meer informatie over de nieuwe aanplanting”, besluit Dendauw.

Voor meer informatie:
Pol Dendauw
Calsa
Roeselaarsestraat 9b
8850 Ardooie
+32(0) 51 74 73 74
pol@calsa.be  
www.calsa.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven