Marktrapport Oostenrijk week 1/2019:

Aardappelmarkt start het nieuwe jaar optimistisch

De Oostenrijkse aardappelmarkt start het nieuwe jaar ronduit optimistisch. Met de omzet tijdens de afgelopen kerstperiode was men in de retail zeer tevreden. Naar verwachting zal de verkoop na drie koningen weer duidelijk afvlakken.

Van export is er ook in het nieuwe jaar nauwelijks sprake vanwege de snel afnemende voorraden die in opslag liggen. Vanuit de aanbodkant is er weinig nieuws te melden. Er zit nog geen beweging in de telersprijzen. In Nieder- en Oberösterreich worden consumptieaardappelen nog steeds meestal voor zo'n 22 euro per 100 kg overgenomen. Voor draadwormvrije premiumaardappelen met het AMA-keurmerk die geschikt zijn voor kleine verpakkingen wordt tot maximaal 29 euro per 100 kg betaald. In de komende weken verwacht men op zijn minste stabiele tot iets vastere prijzen.

Uienmarkt: prijsstijging zet zich voort
De prijsstijging op de Oostenrijkse uienmarkt zet zich voort. De oorzaak van de prijsstijging is de onveranderd grote vraag naar uien uit eigen land. Zowel op de binnenlandse markt alsook bij de export waren de afzetcijfers ronduit goed. Het aanbod blijft achter bij de vraag waardoor de beschikbare uien zeer gewild zijn.Veel telers zijn reeds vergevorderd met de verkoop of zijn soms al hun hele aanbod kwijt. De telersprijzen trokken in de afgelopen week nogmaals aan. Voor uien, gepoetst en gesorteerd in een kistje, werd in week 1 afhankelijk van kwaliteit en grootte meestal tussen de 38 en 42 euro per 100 kg betaald.

Wortelmarkt in evenwicht
De wortelmarkt in Niederösterreich is het nieuwe jaar goed in evenwicht gestart. Na de tevredenstellende kersthandel presenteert de binnenlandse vraag zich gestaag. De aangeleverde hoeveelheden blijven daarom te overzien. Wortelen worden weliswaar slechts in beperkte omvang geëxporteerd, maar dit is echter in deze tijd van het jaar niks ongebruikelijks. De telersprijzen liggen stabiel op hetzelfde niveau als vorige week. In de komende weken valt er gezien het krappe aanbod echter op aantrekkende prijzen te rekenen.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven