Onderzoek

Onvoldoende bewijs voor antikankereigenschappen knoflook

Uit een analyse van wetenschappelijke documentatie over de voordelen van het eten van knoflook in het voorkomen van kanker,  blijkt dat er geen relatie kan worden aangetoond en dat er een gebrek is aan grondige studies naar het onderwerp.

Het onderzoek werd uitgevoerd door Nutrimedia, met medewerking van het Cochrane Iberoamericano Centrum en de Spaanse Stichting voor Wetenschap en Technologie (FECYT).

Nutrimedia heeft de wetenschappelijke bewijzen over dit onderwerp geanalyseerd en is tot de conclusie gekomen dat op basis van de bestaande bewijzen niet bevestigd noch ontkend kan worden dat knoflook een beschermende werking heeft tegen kanker.

Volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) zijn er alleen al in 2018 wereldwijd meer dan negen miljoen sterfgevallen als gevolg van kanker geregistreerd. "Vanwege de omvang van dit gezondheidsprobleem is het niet vreemd dat mensen zoeken naar manieren om de ziekte te voorkomen", wordt gesteld in het bericht. De overvloed aan berichten die de consumptie van bepaalde voedingsmiddelen verbinden aan een vermindering van het risico op kanker "is een bron van verwarring voor mensen", vervolgt het bericht.

"Observationele" studies

Op basis van de analyse stelt Nutrimedia dat niet bevestigd kan worden dat knoflook een beschermende werking zou hebben, aangezien de tot nu toe uitgevoerde studies "observationeel zijn, waardoor het niet mogelijk is een direct verband vast te stellen tussen de voordelen van de consumptie van knoflook en de verlaging van het risico op kanker". Naar het oordeel van de UPF "ontbreken er grondige studies, die meer vertrouwen wekken in de bevindingen over dit onderwerp".

Knoflook is een essentieel onderdeel van het Mediterraanse eetpatroon. Het gewas wordt sinds meer dan 7.000 jaar geteeld en de toepassing ervan in de keuken is gebruikelijk. Er zijn veel historische bronnen waarin aan knoflook gerefereerd wordt.

Hoog gehalte aan organosulfide- en antioxidantenverbindingen 

Knoflook behoort tot de Allium planten (onder andere ui, knoflook, prei, bosui), die gekenmerkt worden door een hoog gehalte aan organosulfide- en antioxidantenverbindingen, naast vitamines, aminozuren, fructo-oligosacchariden en andere microvoedingsstoffen.

Afhankelijk van hoe de knoflook wordt verwerkt, veranderen de organosulfiden in verschillende afgeleiden waaraan diverse gezonde eigenschappen worden toegekend. Als rauwe knoflook wordt gesneden of fijngehakt, ontstaat er allicine. Bij het koken wordt de allicine echter vernietigd en komen adenosine en ajoene vrij, stoffen die functioneren als antistollingsmiddelen.

Bron: rtve.es / EFE


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven