Prijzen limes lijken te escaleren

Amerikaanse importeurs zeggen dat de ladingen limoenen die geïmporteerd worden sinds het begin van vorige maand geleidelijk aan afnemen. Dit komt door twee factoren: het koudere weer en de feestdagen. Door het koelere weer zien ze grotere maten op de markt komen. 

Cesar Diaz van importeur New Limeco in Miami: "Onze telers in Mexico laten weten dat het weer daar de laatste drie tot vier weken voor uitdagingen zorgt. Kou en regen zorgen voor grotere formaten limoenen die naar de VS komen. Er is gebrek aan een gemiddeld formaat. De export naar de VS is met 37,7% gedaald. De oogstdaling is vooral te zien in bergachtige gebieden in het westen van het land, waar de hoeveelheden met 50% zijn afgenomen."  

Diaz voegt eraan toe dat wat in McAllen binnenkomt te maken had met transportzaken die gerelateerd zijn aan een gebrek aan arbeidskrachten. "Dat is een andere reden voor de daling in de ladingen limoenen. Tijdens de kerst bleven arbeiders thuis met hun gezinnen, waardoor er minder mensen beschikbaar waren voor de oogst en verpakking. Dat resulteerde in een moeizamer transport."

Prijzen stijgen al
Met een tekort aan gemiddelde en kleinere formaten zijn de prijzen al aan het stijgen. Het ziet er niet naar uit dat dit snel zal veranderen. Verwacht wordt dat de prijzen vanaf midden januari verder zullen stijgen. 

"Gemiddelde prijzen liggen in Miami tussen de 13 en 14 euro. Geraamd wordt dat het aanbod de komende twee tot drie weken zal stabiliseren. Vanaf 15 januari zullen de prijzen weer stijgen met een paar euro's per week totdat ze in mei stabiliseren."

Andere regio's 
Volgens Diaz ziet niet alleen de VS minder limoenimport vanuit Mexico. Ook die naar Europa is gedaald. "De laatste cijfers tonen aan dat de export naar Europa met 42% is gedaald. Gewoonlijk wordt het overtollige fruit naar de VS verladen, maar dat hebben we al een poosje niet gezien. Ook Brazilië heeft z'n limoenexport met 14,8% zien dalen."

Colombia is een ander land dat limoenen naar de VS exporteert. In december kwamen er geen ladingen binnen. Die worden de komende weken verwacht, maar alleen onder bepaalde marktvoorwaarden.

"De kostprijs voor limoenen uit Colombia zullen niet lager dan € 11 liggen, waardoor we wanneer de markt sterk is alleen Colombiaanse limoenen zullen zien met marktprijzen die tussen de 14 en 16 euro liggen."

Voor meer informatie:
Cesar Diaz
New Limeco
Ph: +1 (305) 258-1611
cesardiazu@aol.com
www.newlimeco.com


Publicatiedatum:
©


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven