EU-28: grotere citrusoogst kan import verlagen

De EU sinaasappelteelt concentreert zich rond de Middellandse Zee. Spanje en Italië vertegenwoordigen 80% van de totale Europese sinaasappelteelt. De overige 20% komt uit landen als Griekenland en Portugal. 

Voor 2018/19, is de EU-28 sinaasappelteelt geraamd op 6,5 mln ton, 3,8% hoger dan in 2017/18. Een grotere teelt wordt verwacht in Spanje en Portugal door gunstige weersomstandigheden en goede bloei, een regenachtige lente en milde zomer. 

Sinaasappelteelt in EU-28 in miljoen ton

Italië is het tweede grootste Europese citroenteeltland na Spanje. Sicilië is het belangrijkste teeltgebied met 88% van de binnenlandse teelt. Femminello Siracusano, Lunario,  Interdonato, Limone di Sorrento en Limone di Procida zijn de belangrijkste rassen. Voor 2018/19 wordt een daling van 8% geraamd in vergelijking met het jaar ervoor door hagelstormen in de lente. De kwaliteit wordt als geweldig geraamd. 

De Griekse citroenteelt 2018/19 wordt geraamd stabiel te blijven. De belangrijkste teeltgebieden zijn Achaia, Korinthe, Kreta en Laconië in Zuid-Griekenland. Het voornaamste ras is Maglini, waarvan het fruit aromatisch is met een bitter sap. Het heeft een dunne, glanzende schil en wanneer het volledig rijp is een gele kleur. De vroege rassen Interdonato en Eureka worden ook in Griekenland geteeld. 

Officiële Portugese gegevens laten zien dat de citroenteelt stabiel kan blijven in 2018/19 met een gebruikelijk formaat en kwaliteit.

Klik hier voor het volledige rapport.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven