Spaanse Asaja roept op tot maatregelen voor crisispreventie- en beheersing

Komkommerprijzen ingestort

ASAJA dringt aan op crisispreventie- en beheersingsmaatregelen om te voorkomen dat de prijzen van producten instorten, zoals de afgelopen weken gebeurde met komkommers.

De telersorganisaties spelen een fundamentele rol in de planning van de teelt, de afzet en de preventie en het beheer van crises. Hiertoe beschikken ze over hulpmiddelen, zoals uitzonderingen op de mededingingsregels, toegang tot subsidies in het kader van operationele programma's, de mogelijkheid om producten uit de markt te nemen en vroeg te oogsten of niet te oogsten in het geval van een prijzencrisis.

Een goede planning van de teelt is essentieel voor een goed verloop van het seizoen. Daarom moet rekening gehouden worden met vraag en aanbod, evenals met de periode van het jaar. Deze goede planning is erop gericht te voorkomen dat de markt verzadigd raakt met de bijbehorende daling van de vraag en de effecten daarvan op de prijzen.

Als een goede planning van het seizoen niet toereikend is, bestaan er alternatieven, zoals de eerder genoemde maatregelen van het niet oogsten of het uit de markt nemen van producten (ofwel om weggegooid te worden, ofwel om gratis uitgereikt te worden aan liefdadigheidsinstellingen). Voor deze maatregelen is de controle en tussenkomst van telersorganisaties of associaties van groot belang. Zulke organisaties geven leiding aan de uitvoering van de maatregelen en beheren de financiële middelen. Bovendien hebben dergelijke organisaties een belangrijke rol in het voorkomen dat er product onder de ophoudprijs wordt afgezet.

ASAJA roept telerscoöperaties ertoe op om deze of andere maatregelen te nemen die erop gericht zijn prijzencrises te voorkomen. Ook dringen ze er bij telers op zich te laten informeren over de maatregelen en deze gecoördineerd uit te voeren. Het ongecontroleerd en zelfstandig uit de markt nemen van producten zal namelijk niet leiden tot een prijsstijging, noch tot een hogere vraag.

Ook stelt ASAJA dat het belangrijk is om te beseffen dat producten als komkommer een korte cyclus hebben. Wanneer een teler getroffen wordt door de prijsdaling, komt hij terecht in een financiële crisis, waardoor hij niet eens zijn productiekosten kan dekken en te maken krijgt met onherroepelijke verliezen.

Op 28 december woonde ASAJA de sectorbijeenkomst van groenten, georganiseerd door het Directoraat-Generaal van Teelt en Landbouwmarkten, bij. Tijdens deze bijeenkomst informeerden ze de verantwoordelijke regeringsfunctionarissen over de kritieke situatie waarin komkommertelers zich bevinden. Ook verzochten ze de overheid om maatregelen te nemen om deze prijzencrisis aan te pakken en te voorkomen dat een dergelijke situatie zich in de toekomst opnieuw voordoet.

Bron: Asaja


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven