Nieuw ras bevat dubbel zoveel ijzer en zink als gebruikelijke aardappelen

Peruanen telen aardappel tegen bloedarmoede

Peruaanse wetenschappers van het Nationaal Instituut voor agrarische innovaties in Lima (INIA) hebben een ijzer- en zinkrijke aardappel geteeld, die moet helpen bij de strijd tegen bloedarmoede. Dat meldt schweizerbauer.ch. De genetisch gemodificeerde aardappel met de naam INIA 328, onofficieel vanwege haar kleur ook 'Kulli Papa' -paarse aardappel- genoemd, bevat volgens de onderzoekers per 100 gram circa 23 mg ijzer en 19 mg zink. Dat is ongeveer dubbel zoveel als gebruikelijke aardappelrassen.

Oplossing tegen bloedarmoede?
Volgens het Peruaanse ministerie van Landbouw beschikt het nieuwe aardappelras bovendien over bijna dubbel zoveel polyfenolen en anti-oxidanten, waarmee deze kan helpen bij het voorkomen van bepaalde kankersoorten. Tijdens presentatie van het nieuwe aardappelras die onlangs in Cusco plaatsvond, vertelde landbouwminister Gustavo Mostajo er overtuigd van te zijn dat dit wereldwijd unieke ras een belangrijke bijdrage kan leveren „aan het uitbannen van honger en bloedarmoede“. 

De nieuwe aardappel is een belangrijke stap bij het bereiken van het regeringsdoel: het door een gebrekkige voeding veroorzaakte bloedarmoedeprobleem in de Andesregio oplossen. Volgens schattingen lijdt circa 44% van de Peruaanse kinderen aan bloedarmoede. Volgens Gustavo zal de nieuwe aardappel binnenkort verkrijgbaar zijn, want het ministerie zal snel zaailingen of kleine knollen onder de telers in de Andes verdelen. Deze zullen dan in het volgende seizoen geplant worden en binnen enkele maanden in de handel verkrijgbaar zijn.

Opbrengst van 21 ton per hectare
Het nieuwe aardappelras heeft volgens de onderzoekers een goede weerstand tegen ziektes en kan tot 4.000 meter boven zeespiegel geteeld worden, waarbij er een opbrengst van gemiddeld 21 ton per hectare verwacht wordt. Door de opvallende paarse kleur en de daarmee verbonden herkenningswaarde ziet men ook potentie in de export van de aardappel.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven