Citrusareaal China blijft groeien

Naar verwachting zal de Chinese citrusproductie ook in het jaar 2018-2019 blijven groeien, voornamelijk onder invloed van de groeiende mandarijnencategorie. De groei van de citrusproductie in China wordt eveneens aangejaagd door de uitbreiding van het areaal in westelijke regio's, zoals de provincies Guangxi en Sichuan. 

Vanwege de snelle uitbreiding van het citrusareaal verwacht de sector de komende jaren een sterke productietoename. Naar verwachting zal de sinaasappelproductie in 2018-2019 licht dalen als gevolg van de kleinere oogst in de provincie Jiangxi, het voornaamste teeltgebied. De Chinese import van sinaasappelen zal dan ook fors zijn gezien de groeiende vraag van de middenklasse naar sinaasappelen buiten het seizoen en de toegenomen consumentenvraag naar premium fruit. 

 

Voor het jaar 2018-2019 (november-oktober) wordt de sinaasappeloogst op 7,2 miljoen ton geraamd en dit is iets minder dan het jaar daarvoor. De daling kan voornamelijk toegeschreven worden aan de kleine oogst in de voornaamste teeltgebieden in de provincie Jiangxi, waar de productie naar verwachting 20% tot 30% lager zal zijn dan vorig jaar. Deze kleinere oogst zal echter grotendeels gecompenseerd worden door het grotere areaal en het feit dat nieuw aangeplante bomen productief worden in de regio's Chongqing, Hunan en Hubei en overige teeltgebieden in het westen van China. 

 

Consumptie
Naar verwachting zal de sinaasappelconsumptie in 2018-2019 licht dalen als gevolg van de kleinere oogst in Jiangxi en het feit dat er minder sinaasappelen in gangbare maten beschikbaar zijn waar veel vraag naar is onder Chinese consumenten. De laatste jaren hechten consumenten echter steeds meer waarde aan de versheid en smaak en zijn zij gevoeliger voor aantrekkelijke, gebruiksvriendelijke en innovatieve verpakkingen. Om hier aan tegemoet te komen, hebben veel grote verwerkers geïnvesteerd in verpakkingsfaculteiten en nieuwe apparatuur. Hiermee kan er niet alleen op maat worden gesorteerd maar ook op Brix en kunnen premium sinaasappelen per stuk worden verpakt in geschenkverpakkingen voor de retail en online-winkels. 

 

Klik hier voor het volledige rapport

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven