Paul Demyttenaere, REO Veiling

“Ondanks bijzonder moeilijke eerste kwartaal gaan we de beste jaaromzet ooit realiseren"

Tholen – “In de groenten- en fruitwereld is het jaar 2018 gestart onder bijzonder moeilijke marktomstandigheden. We kwamen uit een ontzettend productief jaar en als gevolg hiervan was de marktsituatie voor alle wintergroenten waaronder prei en serresla als belangrijkste voor de REO Veiling in  het eerste kwartaal ronduit slecht. Ook de verkoop van tomaten stond in de eerste jaarhelft onder zware druk. Voor de REO Veiling zorgde dit in het eerste kwartaal van 2018 voor een omzetdaling van 50% ten opzichte van 2017”, vertelt Paul Demyttenaere, directeur van de REO Veiling. “Gezien deze moeilijke marktsituatie kregen we in maart ook uit diverse hoeken kritiek op het coöperatief vermarkten van groenten en fruit in Vlaanderen. Weet dat ik de frustratie bij onze producenten perfect kan begrijpen. Wat ik echter niet begrijp, is dat degenen die toen heel luid stonden te roepen van buiten de coöperatie nu muisstil blijven. Goed nieuws kent nauwelijks boodschappers, Dit bewijst in elk geval dat  bij velen het lange termijn kijken naar de markt  absoluut afwezig is. ”

Topjaar
In april is er een positieve kanteling gekomen in de marktsituatie van REO Veiling. “In de zomerperiode is de situatie compleet omgekeerd en hebben we door de droogte in gans Europa toch wel schaarste vastgesteld. Het intensief opvolgen en verzorgen van de teelten op het veld door onze leden-producenten zorgde niet alleen voor een constante aanvoer, maar werd ook beloond door een periode van sterke prijsvorming. De sterke vraag uit de Europese markt voor serresla, komkommer, prei en de vollegrondsgroenten waarvoor onze regio gekend is, werd naar waarde gewaardeerd door de markt. Het valoriseren van deze vraag zorgt ervoor dat 2018 alsnog een topjaar werd. Zonder reeds zicht te hebben op de totale omzet van de REO Veiling in 2018 weten we nu reeds dat dit het beste jaar ooit wordt”, vervolgd Demyttenaere.

"Onze thuismarkt groeit in België en Frankrijk"
“Het afgelopen jaar toont nogmaals dat we marktbepalend zijn voor openluchtgroenten in Europa met als grote trekken onze preiproductie. West-Vlaanderen blijft de toonaangevende regio bij het vermarkten van prei. Trouwens inzake prijsvorming kunnen we echt het verschil maken in vergelijking met andere Europese regio’s.  Daarnaast wordt de productie van vruchtgroenten in onze grensoverschrijdende regio belangrijker. De ontwikkeling van de glastuinbouwzone gestoeld op restwarmte in Roeselare is hierbij een belangrijk ontwikkeling. Ook de productie van vruchtgroenten in Noord-Frankrijk neemt aan belang toe en verstevigd onze marktpositie als lokale speler op de Franse markt. We zijn de laatste jaren flink  gegroeid wat de productie van tomaat en komkommer betreft en ook voor het komende jaar zit er een stevige groei in onze regio”, aldus Paul. “In 2019 zal de tomatenproductie van de REO Veiling groeien met 35 hectare, waarbij de lokale Franse productie goed wordt voor 30% van onze tomatenomzet“

E-commerce
Het afgelopen jaar heeft de REO Veiling samen met de collega veilingen, Coöperatie Hoogstraten en BelOrta een doorlichting gemaakt van de IT-ondersteunende processen. “Hierbij zijn een aantal mogelijkheden en suggesties naar boven gekomen om te zorgen dat wij ook de komende jaren performant en vernieuwend in de wereld staan”, zegt de algemeen directeur. “Wij vergeten weleens te benadrukken dat de Vlaamse veilingen, de sector zijn met de sterkste e-commerce in België. 60% van de omzet via het internet, dus via e-commerce. We moeten echter blijvend nadenken hoe we ook in de toekomst  moderne technologie blijven omarmen in ons permanent streven naar vernieuwing en het verbeteren van onze Europese marktpositie.  Dit is de uitdaging voor de komende jaren en het is meteen ook een zinvolle inzet van de Europese middelen die we binnen halen via de onze GMO-programma’s. En we doen dit het liefst samen met onze collega-coöperaties in Vlaanderen, maar wie weet ook buiten Vlaanderen.”

“2018 is een dubbel jaar dat hoe dan ook extreem commerciële gevoelens oproept. Het is echter ook een jaar waar we verder timmerden aan de strategie van onze coöperatie. Ook is het jaar waar we eindelijk de serres zagen verrijzen op  het glastuinbouwgebied tegenover de veiling in Roeselare en ook de dakserre van het onderzoeksstation Inagro zal stilaan vorm krijgen op de kistenloods van de REO Veiling. Het is een bewogen jaar geweest dat aantoont dat de coöperatieve sector ook in moeilijke omstandigheden de uitdagingen van morgen het hoofd kan bieden en dat is vooral belangrijk”, besluit Paul.

Voor meer informatie:
Paul Demyttenaere
REO Veiling
Oostnieuwkerksesteenweg 101
B-8800 Roeselare
+32-51231206
Paul.demyttenaere@reo.be  
www.reo.be 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.