Abonneren

Vacatures

"Tweetende AGF'ers"

Top 5 - gisteren

Top 5 - afgelopen week

Top 5 - afgelopen maand

Weer & verkeer

Weersverwachting
Nederland
Meer weer in Nederland weeronline.nl Altijd jouw weer

Vier invloeden van robotica op tuinbouwsector in 2019

Zoals altijd zoeken telers hun heil in de technologie voor het oplossen van problemen, zoals wereldwijd groeiende tekort aan arbeid en voedsel. Kunstmatige intelligentie, veldsensoren en data-analyse zijn voorbeelden van moderne systemen die hiervoor gebruikt worden. Er is echter één segment waarin al deze technologieën samenkomen en dat is robotica. Robots die in de tuinbouwsector gebruikt worden, ook wel agribots genoemd, worden beschouwd als één van de belangrijkste trends die in 2019 van grote invloed zal zijn op de sector. 

Robots kunnen een oplossing bieden bij de aanpak van het dalend aantal arbeidskrachten waar telers door geplaagd worden en de processen nog efficiënter maken, terwijl er op loonkosten bespaard kan worden. Geavanceerde robot-systemen kunnen planten bovendien verzorgen en oogsten, evenals gegevens over de teelt verzamelen en de productiviteit verhogen. Er bestaan al diverse robots die deze taken uit kunnen voeren en een aantal andere zal binnenkort op de markt verschijnen. Nu de robot niet meer weg te denken is uit de tuinbouwsector, bestaat de verwachting dat de waarde van de markt van robot-systemen tegen 2022 naar €11,2 miljard gegroeid zal zijn. 

Dit zijn de vier voornaamste gebieden waarop robots in 2019 invloed uit zullen gaan oefenen: 

1. Robots als oplossing voor tekort aan arbeidskrachten
In de tuinbouwsector in de Verenigde Staten is er sprake van een groeiend tekort aan arbeid. Dit probleem was een belangrijke stimulans voor de ontwikkeling van oogstrobots, zoals die van Harvest CROO Robotics Systems. Systemen zoals deze kunnen evenveel werk verzetten als 30 mensen. 

Het is indrukwekkend waartoe deze machines in staat zijn. Dit zal ongetwijfeld de angst oproepen dat ze op den duur al het werk over zullen nemen. Tuinbouwdeskundige Jonathan Gill: "Deze banen zijn al verloren gegaan. We willen het vaardigheidsniveau van arbeidskrachten eigenlijk proberen te verhogen zoals zij de vloot kunnen beheren en toezicht kunnen houden op de autonome machines."

2. Er zullen meer planten door robots worden verzorgd en geoogst
Meerdere bedrijven werken aan de ontwikkeling van geavanceerde technologieën om taken zoals de verzorging en het oogsten uit te kunnen voeren. De Xaver robot van Fendt, die volgend jaar naar verwachting op de markt verkrijgbaar zal zijn, kan bijvoorbeeld taken als het planten en bemesten van maïs uitvoeren, evenals onkruid wieden en toezicht houden. 

Robots kunnen telers bovendien behoeden voor zo'n €38 miljard aan verliezen als gevolg van tegen gewasbeschermingsmiddelen resistente onkruiden. De See&Spray robot van Blue River Technology is al op de markt verkrijgbaar, waar hij wordt gepromoot als efficiënte spray-machine. De overname van dit bedrijf door John Deere betekent dat de sector kan verwachten dat dit robot-systeem nog verder verbeterd wordt.

3. Robots gaan zorgen voor hogere opbrengsten
Om te garanderen dat deze steeds efficiëntere machines altijd voldoende gewassen hebben om te oogsten, heeft een aantal bedrijven robots ontwikkeld die gegevens verzamelen en analyses maken om de oogstopbrengsten te optimaliseren.

Zo kan de TerraSentia robot, die werd ontwikkeld door EarthSense, zich zelfstandig over de akkers bewegen om er de verschillende parameters van de planten te meten door gebruik te maken van sensoren. De meetresultaten worden doorgestuurd aan mensen. Bovendien zal deze robot uiteindelijk ook in staat zijn om veelvoorkomende plantenziekten te herkennen en detecteren.  

4. Telers hebben meer tijd vrij voor de zakelijke kant van het telen
Telers vertrouwen in toenemende mate op robots als oplossing voor het tekort aan arbeidskrachten en om aan de groeiende vraag naar voedsel te kunnen beantwoorden. Deze moderne systemen zijn arbeids- en kostenbesparend en verhogen daarnaast de opbrengsten, waaruit blijkt dat de technologische vooruitgang inmiddels  doorgedrongen is tot alle alle aspecten van ons leven.

Bron: roboticsbusinessreview.com


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven