Gerrit van der Merwe, ALG Estates

Bekende Zuid-Afrikaanse citrusteler onverwacht overleden

Het Landbouweekblad bericht dat Gerrit van der Merwe (68), van ALG Estates, samen met zijn vrouw op vakantie was in Malawi toen hij uitgleed en zijn voet bezeerde. Hij werd per vliegtuig terug naar Zuid-Afrika vervoerd, waar hij vorige week woensdag onverwacht aan een hersenbloeding overleed.

Vierenveertig jaar geleden richtte Van der Merwe samen met zijn broers het succesvolle citrusbedrijf op. Hij werd alom geprezen voor zijn rol in de ontwikkeling van de exportmarkt en dan met name voor het openen van de Amerikaanse markt voor citrus uit de Westkaap. 

Vorig jaar, bij het 250-jarig jubileum van het familiebedrijf Van der Merwe, zei Gerrit van der Merwe: "Het beste wat we kunnen doen, is hoop creëren voor onze mensen in Zuid-Afrika. We zijn volledig afhankelijk van de kwaliteiten van deze mensen." 

De gebroeders Van der Merwe tijdens het 250-jarig jubileum van ALG Estates in maart 2017: Lieben, Alwyn en Gerrit van der Merwe Sr. De voorletters van hun namen vormen samen de acroniem ALG. (foto: John Ross McGregor). 

Het Landbouweekblad citeerde zijn goede vriend Charl Senkal, suikerrietteler in KwaZulu-Natal, die zei dat hij dacht nooit meer iemand als Gerrit van der Merwe tegen te komen. "Er is niemand die zoveel gedaan heeft voor de citrussector in de Westkaap als hij."

Justin Chadwick, directeur van de Citrus Growers' Association: "Met het overlijden van Gerrit van der Merwe heeft de wereld een belangrijk man verloren. Hij was een grote leider binnen de Zuid-Afrikaanse citrussector. Gerrit zal worden herinnerd voor zijn goede adviezen, wijsheid en bovenal ook voor zijn gastvrijheid."

ALG Estates teelt een breed scala aan citrussoorten en houdt zich daarnaast ook bezig met de sapverwerking en het produceren van citrusolie-extract. Het bedrijf vermarkt haar eigen fruit, waarvan ongeveer twee derde van het op het 550 hectare tellende areaal in Citrusdal wordt geëxporteerd. 

Gerrit van der Merwe met zijn zoon, die ook Gerrit heet, tijdens het 250-jarig jubileum van ALG Estates in maart 2017


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.