NAV furieus over plan om overmachtsclausule uit contracten te halen

De NAV heeft met ontstemming kennis genomen van het feit dat er kennelijk plannen zijn bij de fritesindustrie om de overmachtsclausule uit de contracten te halen. Dit druist rechtstreeks in tegen alle met de mond beleden ‘samen naar een duurzame toekomst’ en vergelijkbare uitspraken van de VAVIleden. De NAV zal dan ook niet schromen om hard in te zetten op contracten die werkelijk recht doen aan de risico’s en kostprijzen van telers.

Nu de fritesindustrie met de hoge prijzen in de vrije markt te maken heeft en met tegenvallende oogsten, wil men het risico voor dit soort tegenvallers in de toekomst volledig bij de teler neerleggen. De NAV-werkgroep Consumptieaardappelen heeft afgelopen maandag de kostprijs voor het nieuwe seizoen berekend (www.nav.nl ). De werkgroep heeft ook duidelijk aangegeven, dat laten vervallen van de overmachtsclausule niet acceptabel zou zijn. Immers, het gaat niet alleen om risico’s op misoogst door weersomstandigheden, waarvan de afnemers zeggen dat het goed verzekerbaar is. Nee, het gaat in de overmachtsclausule om alle soorten rampen, zoals bijvoorbeeld ook epidemieën van nieuwe ziekten en plagen. Het argument, dat er in België ook geen overmachtsclausule wordt gehanteerd, is natuurlijk onzin. Dat geeft alleen aan, dat de voorwaarden in de contracten in België nog slechter zijn dan hier, maar is geen reden om het dan in Nederland naar beneden bij te stellen. Immers, als andere landen kinderarbeid wel toestaan zeggen we ook niet dat dat dan in Nederland ook maar moet kunnen.

Het wordt hoog tijd dat de afnemers zich eens goed bedenken, dat als men werkelijk samen naar een duurzame toekomst wil, het zaak is de telers niet volledig uit te knijpen. Wat meer respect voor de kosten en risico’s van hun toeleveranciers, de telers, zou de afnemers sieren. Immers, als je macht hebt in de markt, kan je ook de keuze maken om deze niét te misbruiken maar fatsoenlijk met elkaar om te gaan.

De NAV roept bij deze iedereen op om niet zomaar akkoord te gaan met contracten zonder overmachtsclausule. Dit strookt ook op geen enkele manier met de ook in de politiek breed uitgedragen wens om de telers een eerlijke prijs te geven en een betere positie in de markt. Als de industrie met de telers in gesprek wil om tot werkelijk gelijkwaardige toekomstbestendige contractvoorwaarden te komen, dan praat de NAV daar graag over mee. Maar dan wel op basis van respect en gelijkwaardigheid.

Voor meer informatie:
NAV
Keimpe van der Heide
+31(0)622072174


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.