Turks citrus trekt Europese handelaren aan

Citrus is één van de belangrijkste Turkse exportproducten dat veel Europese handelaren aantrekt. In de top 20 van exportbestemmingen komen maar liefst acht Europese landen voor. 

De export van Turks citrus naar de Europese markt is gegroeid dankzij de hogere standaarden en kwaliteit. Rusland is de grootste exportmarkt met 165.000 ton, wat overeenkomt met een totale waarde van zo'n €67,4 miljoen. 

Turkije exporteerde 43.747 ton citrus naar Italië, Duitsland, Nederland, het Verenigd Koninkrijk, Bulgarije, Polen, Roemenië en Tsjechië. In november bereikte deze export een totale waarde van €19,8 miljoen. 

Dit jaar exporteerde Turkije 1.417 ton citrus naar Italië, wat neerkomt op een groei van 74% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar toen de export 815 ton bedroeg. De export naar Italië vertegenwoordigde tot aan november een waarde van €686.547. 

De export naar Bulgarije nam dit jaar met 63% toe. Terwijl de export in 2017 6.222 ton bedroeg, exporteerde Turkije dit jaar 10.172 ton citrus naar Bulgarije, met een waarde van €422.845. 

Deze twee landen worden gevolgd door Nederland met een groei van 50% ten opzichte van vorig jaar, Polen met 46%, Roemenië met 37%, Tsjechië met 17% en het Verenigd Koninkrijk met 6%.

"Groei export naar Europese landen goed nieuws"
Kemal Kacmaz, hoofd van de National Citrus Council, vertelt dat het citrusexportseizoen op 20 augustus is gestart. Eind november was er al sprake van een exportgroei van 34% ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar.

Kacmaz legt uit dat gedurende deze periode de export van 1,6 miljoen ton citrus een waarde van in totaal €640 miljoen bereikt heeft. 

"Uit de cijfers aan het eind van november blijkt dat we met name mandarijnen hebben geëxporteerd, gevolgd door citroenen, met een volume van 262.000 ton. Sinaasappelen komen met 102.000 ton op de derde plaats, gevolgd door grapefruit met 45.000 ton. Rusland was wederom de belangrijkste exportmarkt voor citrus," aldus Kacmaz. 

In november waren citroenen het meest geëxporteerde product, vertelt Kacmaz. "In november steeg de export van citroenen met 39%. Vorig jaar werden er 65.000 ton citroenen geëxporteerd maar dit jaar waren dat er 90.000 ton. Dit is goed nieuws voor onze sector. Dit seizoen verwachten we een overvloedige oogst. We zijn daarom op zoek gegaan naar nieuwe exportmarkten. We zijn dan ook erg in ons nopjes met de toegenomen export naar Europese landen, met name naar Italië en Nederland. Hieruit blijkt dat Turkse citrustelers en -exporteurs in staat zijn te beantwoorden aan internationale standaarden en wereldwijd erkenning krijgen. Turkije heeft zich ontwikkeld tot een wereldspeler op de citrusmarkt."

"Consumptie citroenen neemt toe"
Kacmaz benadrukt dat de consumptie van citroenen wereldwijd toeneemt. Hij voegt eraan toe dat Turkse citrustelers producten telen die aan hoge standaarden voldoen waar internationaal steeds meer vraag naar is. "We zijn van plan om onze export de komende jaren te vergroten met name naar het Verre Oosten. We werken hier hard aan. Als we eenmaal succes hebben op markten in het Verre Oosten dan zal Turks citrus wereldberoemd worden."

Tot slot wijst Kacmaz erop dat in 2020 in Mersin voor de veertiende maal het International Citrus Congress gehouden zal worden. 

Bron: Timeturk


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven