Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Rien Veraart, Veraart Agri:

"Onbegrijpelijk dat telers in Nederland zo ondergewaardeerd worden"

Tholen - Veraart Agri uit Oud-Vossemeer is al jarenlang actief in de export van industriegroenten. Eigenaar Rien Veraart startte zijn zaak in 1995 en opende een jaar later een eigen vestiging in het Tsjechische Podivin. Toch voelt de Zeeuw zich nog altijd meer een boer dan een handelaar. "Maar ik vind het wel zorgelijk dat de telers zo ondergewaardeerd worden."


Rien Veraart

"Telers bungelen al jaren onderaan de keten. Retailers hanteren zonder blikken of blozen een betalingstermijn van 180 dagen en de teler trekt aan het kortste eind. Daarover maak ik me grote zorgen. Veel oudere telers staan voor een overname, maar in veel gevallen is het voor de jongere generaties niet op te brengen om het akkerbouwbedrijf over te nemen", vertelt Rien.

"In alle saldoberekeningen in de akkerbouw worden grondkosten en arbeidskosten niet meegerekend. Dat is toch ongelofelijk. Ik ken zat boeren die met gemak 80 uur per week keihard moeten werken. In mijn optiek zou daar ook een fatsoenlijke vergoeding tegenover moeten staan. In Canada werkt men bijvoorbeeld met een basiskostprijs-plus. Zoiets zou in Nederland ook moeten kunnen."

"Natuurlijk heeft ook een boer met een bepaald ondernemersrisico te maken. Maar de contracten die in Nederland worden afgesproken in de aardappelen en uien, daar zit voor de boer nauwelijks marge tussen. Als ik zie hoeveel marge er vaak bij de handel zit, dan zou er voor de boer ook wat meer bovenaan de streep over mogen blijven. Dit zou wat mij betreft veel meer aandacht moeten krijgen", besluit Rien.

Voor meer informatie:
Rien Veraart
Veraart Agri
Langeweg 3
4698 PM Oud Vossemeer
Tel: 0166-605040
veraart.agri@planet.nl 
www.veraartagri.eu