Gaston Opdekamp, Coöperatie Hoogstraten:

“2018 was een moeilijk jaar met veel onverwachte wendingen”

Tholen – “Een jaar wordt vaak afmeten aan de omzet van een bedrijf. De omzet bij ons ligt 6% lager dan vorig jaar”, vertelt Gaston Opdekamp van Coöperatie Hoogstraten. “Ik denk dat niet alleen wij, maar iedereen in de sector dit jaar heel omvangrijk last heeft gehad van de hittegolf en de bijbehorende droogte die lang heeft geduurd. Dit heeft zeker zijn sporen nagelaten. In eerste instantie door verminderde producties, maar ook door overaanbod als gevolg van te snelle afrijping, dus lage prijzen. Voor aardbeien waren het gemiddeld gezien goede prijzen, maar met veel verschillen tussen teeltbedrijven. De rendementen tussen de bedrijven voor aardbeien zijn groter dan ze ooit geweest zijn.”

Hittegolf
Voor vruchtgroenten heeft Coöperatie Hoogstraten heel wat kilo’s niet geoogst als gevolg van slechte zettingen in de hitteperiode. “Hierdoor is er dit najaar wat minder volume op de markt gekomen. Paprika heeft een jaar gehad met gemiddelde prijsvorming, misschien iets onder de prijs die telers graag willen zien maar met redelijk goede volumes”, aldus Gaston. “De hitte heeft naast de invloed op de volumes en prijsvorming ook gewerkt op het gemoed en systeem van de telers. Het zijn geen gemakkelijke maanden geweest, maar het was een geluk bij een ongeluk dat heel centraal Europa hier last van heeft gehad.”

Waterproblematiek
“Wanneer warme en droge zomers de komende jaren geen uitzondering meer zullen zijn, zal men uiteindelijk op zoek gaan naar variëteiten die beter aangepast zijn. Maar ook dat telers gaan investeren in ruimere watervoorraden en de zoektocht naar betere watergifttechnieken. Het weer houd je niet tegen en telers gaan opzoek naar oplossingen wanneer er een patroon komt. Ook de aanbieders van techniek zullen uiteindelijk met oplossingen gaan komen”, vervolgt Opdekamp. “Heel wat telers hebben deze zomermaanden te kampen gehad met te weinig water. Oppervlaktewater mocht in België en Nederland niet meer gebruikt worden, dat was gerantsoeneerd. Water is en blijft een uitdaging.”

Kerstprijzen
Momenteel is de vraag naar tomaten afgemeten op de prijsvorming niet super, aldus de directeur. “De trostomaten zitten op een mooie prijs, maar waar we ooit kerstprijzen hebben gehad van een topniveau is dat de laatste jaren niet meer zo. Voor aardbeien hebben we op het moment amper de helft van het volume van vorig jaar. Vorig jaar hadden we in week 51 nog 174 ton aardbeien. Dit jaar hebben we nog geen 70 ton aan aanbod. Dit betekent dat we met kerst aan de forse prijzen zitten. De belichte teelten zijn ook gestart, maar we zitten niet op het volume niveau van voorbijgaande jaren.”

2018 was geen eenvoudig jaar met veel onverwachte wendingen. Zowel grote als kleine problemen doken op. "2019 zal een jaar zijn waar wij als Coöperatie Hoogstraten zullen inzetten op professionalisering. Dat betekent investeren in mensen en IT-technieken. Dit is een uitdaging waar we resoluut op zullen inzetten, maar waar we jaren mee bezig zullen zijn, maar die in 2019 al resultaat moet geven. Ook de - recent besliste - toetreding van de Zundertse aardbeitelers tot onze coöperatie vergt aandacht, maar daagt ons ook uit om verder te groeien. Dit moet mede de aanzet zijn tot verdere uitbouw van ons volume en een versterking van onze aanwezigheid in de markt. Het is mooi dat volgend jaar de teller weer op nul staat en we opnieuw kunnen beginnen”, besluit Gaston.

Voor meer informatie:
Gaston Opdekamp
Coöperatie Hoogstraten
Loenhoutseweg 59
Hoogstraten - België
+32 3 3400233
gaston.opdekamp@hoogstraten.eu  
www.hoogstraten.eu 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.