"Bodemprijzen ondanks grote verliezen en hoge vraag"

Spanje: Rampzalig broccoli- en bloemkoolseizoen

Het weer heeft veel verliezen veroorzaakt in de Spaanse broccolisector. Er was sprake van overvloedige regenval in combinatie met hogere temperaturen, die ongebruikelijk zijn voor de herfst. De oogst begon dit seizoen met bijna twee weken vertraging. Ondanks de verliezen en de hoge vraag is er nog steeds sprake van bodemprijzen vanwege een productoverschot. Tot nu toe is het een rampzalig seizoen.

"Het overtollige vocht en de hoge temperaturen hebben veel kwaliteitsproblemen opgeleverd vanwege verrotting met ziektes als botrytis. Een groot deel van de oogst moest worden weggegooid tot wel 70% in sommige gebieden in de regio Murcia", vertelt Nacho Domènech, onderdirecteur van de Broccoli- en Bloemkoolsector van Proexport.

Ondanks dat de hoeveelheden en daardoor ook de leveringsprogramma's teruggelopen zijn, "liggen de afzetprijzen onder de teeltkosten", vervolgt Domènech. "Hoewel de verwachting was dat er gebrek aan product zou zijn op de markt vanwege de door de rot veroorzaakte verliezen, is er nog steeds sprake van een overaanbod ondanks de hoge vraag. Italië is de enige concurrent van Spanje in de wintermaanden en heeft nog meer geleden onder de gevolgen van de regen. Hoewel sommigen het ontkennen, lijkt het erop dat het broccoli-areaal meer gegroeid is dan verwacht. Het is namelijk niet logisch dat de prijzen zo laag liggen, terwijl de vraag goed is, er zoveel verliezen zijn en er geen concurrentie vanuit Italië is". 

Vorig jaar was de situatie anders. "We hadden een moeilijke start van het seizoen vanwege een gebrek aan product, maar de prijzen bleven hoog", memoreert de exporteur. "De transportstakingen in Frankrijk hebben ons ook schade berokkend dit jaar, maar dat is iets waar onze klanten begrip voor hadden aangezien het niet aan ons lag".

Bloemkool

De bloemkoolprijzen liggen ook erg laag. "Anders dan de broccoli heeft dit gewas niet zoveel geleden onder de regenval. Er hebben zich geen gevallen van botrytis voorgedaan met uitzondering van alternaria. Aangezien het deze herfst niet koud geweest is, is de teelt in Spanje echter omhooggeschoten. Tegelijkertijd zijn andere gebieden in Europa, waarvan de oogst al beëindigd zou moeten zijn, tot op dit moment doorgegaan met het telen van bloemkool. Dat geldt onder andere voor de regio Bretagne en bepaalde gebieden in Engeland. We hopen dat de temperaturen snel dalen en dat de teelt van bloemkool en broccoli weer bijgesteld kan worden", besluit Nacho Domènech.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.