VTA:

Lagere productie, relatief meer afgeleverd, lage vrije voorraad

VTA heeft in de eerste week van december voor het seizoen 2017 – 2018 de eerste voorraadinventarisatie voor uien laten uitvoeren onder haar leden. De belangrijkste conclusies bij deze tussenstand zijn samengevat in de titel. De productie is fors lager. Er is relatief meer afgeleverd en de vrije voorraad is extreem laag. Dit sluit ook aan bij praktijkbeeld van een relatief goedlopende export.

Gemiddelde opbrengst per hectare
De gemiddelde opbrengst van alle ingestuurde resultaten is 37,7 ton/ha netto. In 2017 was dit 55,6 ton/ha. Dit is nog lager dan het getal van 41,4 ton/ha wat er bij de proefrooiingen uitkwam. De cijfers onderstrepen nog maar een hoe ontzettend groot de verschillen zijn. Het minimum is 5 ton/ha, terwijl het maximum 80 ton/ha bedraagt. Gemiddeld is de opbrengst per hectare derhalve 32,3% lager dan voorgaand seizoen. Bij de gele uien lag de opbrengst op 37,2 ton per ha en bij de rode uien was dit 39,0 ton per ha. Bij de plantuien lag de opbrengst gemiddeld op 38,9 ton per ha.

Voorraad
De lagere productie leidt in combinatie met een redelijk doorlopende export uiteindelijk tot een extreem lage voorraad. Relatief zijn er meer uien afgeleverd dan vorige seizoenen. In de vorige 5 seizoenen was gemiddeld 31,8% van de uien afgeleverd. Dit jaar is 40,0% afgeleverd. In absolute tonnen is er bij de VTA-leden 38,8% minder voorraad dan vorig seizoen. Dit is ook ruim 35,7% lager dan het 5-jarig gemiddelde. Daarnaast is er van de voorraad ook ongeveer 53% verkocht. Bij de rode uien ligt dit percentage op 42%. Normaliter is er rond deze tijd ongeveer 25% van de voorraad verkocht. De vrije voorraad komt hierdoor fors lager uit. Deze is maar liefst 63,5% minder dan vorig seizoen. Ten opzichte van het 5-jarig gemiddelde is dit 59,5% lager.Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.