Onderzoek naar genetisch mechanisme dat vorm bepaalt

De vorm van het fruit dat we dagelijks consumeren varieert. Om deze diversiteit te verklaren en de verworven kennis te kunnen gebruiken in plantenveredeling, bestudeerde een groep internationale wetenschappers de cellulaire, genetische en moleculaire bases die verantwoordelijk zijn voor de diversificatie van de vorm van tomaten. Het onderzoek werd onlangs gepubliceerd in Nature Communications.

Gustavo Rodríguez, onafhankelijk onderzoeker van CONICET (Nationale Raad voor Wetenschappelijk en Technisch Onderzoek) aan het Onderzoeksinstituut voor Landbouwwetenschappen in Rosario (IICAR, CONICET-UNR), maakte tijdens zijn postdoctorale studie deel uit van het onderzoeksteam, dat onder leiding stond van Esther van der Knaap van de Universiteit van Georgia (VS). Hij heeft belangrijke bijdragen geleverd aan de studie naar het genetische mechanisme dat de morfologische diversiteit controleert van fruit en andere plantorganen.

Nieuwe kennis over hoe fruit wordt gevormd

"Het is bekend dat proteïnen van de OVATE en TONNEAU1 recruit motifs (TRM) families invloed hebben op de bepaling van de vorm van het eetbare deel van verschillende gewassen. We wisten echter niet of deze proteïnen verwant waren of dat ze soortgelijke functies deelden in andere plantensoorten. Het onlangs gepubliceerde onderzoek laat zien dat de interacties tussen de leden van de genoemde proteïnefamilies de celdelingspatronen in de ontwikkeling van ovaria reguleren en de uiteindelijke vorm van het fruit veranderen", vertelt Rodríguez.

Het onderzoek toonde ook aan dat de interacties tussen deze typen proteïnen nodig zijn voor de dynamische verplaatsing van het eiwitcomplex in de verschillende celcompartimenten. Rodríguez zei dat ze, om tot deze conclusies te komen, de genen identificeerden ,de interactie tussen eiwitten bestudeerden en genbewerkingsstudies uitvoerden.

"De in andere gewassen uitgevoerde onderzoeken naar dit systeem, bijvoorbeeld in aardappelen, komkommers en meloenen, bieden waardevolle informatie over de mogelijke mechanismen die de morfologische variaties in planten reguleren. Ook bieden ze een referentiekader dat gebruikt kan worden in de bestudering van de groei van deze en andere organen in alle plantensoorten", legt de onderzoeker uit.

Het gepubliceerde werk is gebaseerd op experimenten waarmee Rodríguez begon toen hij bezig was met zijn postdoctorale onderzoek in de VS, en op gegevens die hij in de afgelopen tijd in Argentinië bleef analyseren.

Nieuwe studies

"Op dit moment blijven we samenwerken met de groep van Esther van der Knaap in een nieuwe onderzoekslijn die als doel heeft om meer duidelijkheid te krijgen over ander mechanismen die de vorm van tomaten bepalen. Doctor van der Knaap heeft in 2016 een bezoek gebracht aan ICAR om lezingen te houden over haar onderzoekslijnen en de resultaten van gemeenschappelijke projecten, waaronder die van onze werkgroep, te bespreken".

 

Bron: agrofy.com.ar


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven