Zuid-Afrikaanse teler moet Italiaans bedrijf €80.000 betalen wegens geplette sinaasappelen

Eén van de grootste spelers op de Italiaanse citrusmarkt bestelde bij een citrusteler in Zuid-Afrika ronde sinaasappelen maar eenmaal aangekomen in Sicilië bleek het fruit vierkant te zijn. Dit is hoe de rechter de schadeclaim in de rechtbank omschreef.  

Het Italiaanse Oranfrizer eist een bedrag van bijna €80.000 van het teeltbedrijf Fruitone in Limpopo. Vanwege de manier waarop dit bedrijf haar sinaasappelen voor transport had verpakt, waren ze hun ronde vorm verloren en kwamen ze vrijwel allemaal geplet in Italië aan. 

Rechter Norman Davis merkte op dat het proces rondom deze ogenschijnlijk eenvoudige zaak zich nu al vijf jaar voortsleept. Vertegenwoordigers van het Italiaanse bedrijf kwamen in 2011 naar Zuid-Afrika met als doel sinaasappelen in te kopen voor de verkoop in Italië. De Italianen kochten bij wijzen van proef diverse rassen in en de sinaasappelen bereikten hun bestemming in Italië met behoud van hun volmaakt ronde vorm. 

Het jaar daarna ging het echter mis toen Fruitone vier ladingen navelsinaasappelen naar Italië verlaadde waarvan de kwaliteit bij aankomst nogal wat te wensen overliet. Een controleur had meteen in de gaten dat de dozen verkeerd op de pallets geladen waren.

Rechter Davis kreeg te horen dat een groot aantal sinaasappelen zo bekneld had gezeten dat ze open gebarsten waren. Volgens iol.co.za getuigde de Italiaanse kwaliteitscontroleur in de rechtbank dat de cellen van de sinaasappelen die niet gebarsten waren dermate beschadigd waren dat ook deze exemplaren verkleurd en bedorven waren.  

Op 20 december vroeg Freshplaza Oranfrizer om een reactie maar heeft deze tot nu toe nog niet ontvangen.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven