Europees akkoord over tegengaan oneerlijke handelspraktijken

De Europese Commissie, de Raad van Ministers en het Europees Parlement zijn het eens geworden over nieuwe wetgeving die telers beter beschermt tegen oneerlijke handelspraktijken. Hierin wordt de positie van telers versterkt. Europa wil voortaan betalingen buiten de gestelde termijn, het laat afzeggen van bestellingen of het eenzijdig wijzigen van contractenvoorwaarden terwijl bestaande contracten nog lopen verbieden. De Belgische winkelfederatie is er niet blij mee.

“Als de richtlijn er komt, zal dat tot hogere prijzen in de winkel leiden”, waarschuwt topman Dominique Michel van winkelfederatie Comeos in De Standaard. De Europese ministers en de onderhandelaars van het Parlement en de Commissie komen binnenkort bijeen over de nieuwe richtlijn. Michel roept op om als België tegen te stemmen. “Want in een klein land als België gaat dit verregaande gevolgen hebben voor de consument.” De Belgische Minister van Landbouw, Denis Ducarme, zal zich wegens de uiteenlopende standpunten van de betrokken organisaties onthouden van stemming.

De Nederlandse Europarlementariër Jan Huitema (VVD) is juist verheugd: "Een gelijk speelveld is cruciaal voor eerlijke handel. Het is dus hoog tijd dat we de onderhandelingspositie van boer en tuinder versterken en de machtsbalans tussen partijen in de voedselketen gelijk trekken zodat inkopers geen misbruik meer kunnen maken van boer en tuinder. Daar zorgt deze wetgeving voor. Een gelijke machtsbalans voor eerlijke handel", stelt hij. "Als primaire producent en leverancier is de boer of tuinder meestal de kleinere partij tegenover grote inkopers, zoals supermarkten. De relatie tussen die partijen is vaak niet in balans. Grotere partijen hebben een betere machtspositie en staan sterker tijdens onderhandelingen. Hierdoor worden boeren en tuinders te vaak de dupe van oneerlijke handelspraktijken, die tot nu toe nog niet aangepakt konden worden."

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven