Europese aardappelmarkt (week 51)

België
Fiwap/PCA marktbericht:
De fabrieken doen het heel goed, over het algemeen goede vraag naar eindproducten, met name de speciale eindproducten. Afhankelijk van het type fabriek en het type vervaardigd product zullen de productie-eenheden rond en tijdens de feestdagen tussen de 8 en de 11 dagen worden stilgelegd. Ondanks het aankomende kerstreces iets steviger markten…

Industrierassen:
Fontane: 27,00 tot 30,00 €/q; stevige markt;
Challenger: 27,00 tot 30,00 €/q; stevige markt;
Innovator : tussen de 27,00 en 28,00 €/q
Bintje: stevige markten:
• “friteskwaliteit”: max 15% onderwater gewicht 1060g/l en PSE min 335g/5 kg: 20 tot 25 €/q. Erg klein aanbod, erg weinig transacties, groter aanbod, de meeste transacties hebben een waarde van 22 €/q of meer…
Erg variabele prijs afhankelijk van de behoefte (ten aanzien van kwaliteit, kwantiteit en spoedleveringen) van de koper;
• “ontoereikende kwaliteit”: meer dan 15% onderwater en/of PSE < 335g/5kg: rond de 15 €/q. Het aantal kwalitatief slechte partijen neemt steeds verder af, aan de minder goede partijen wordt gewerkt.

Europese fysieke markten
Prijzenoverzicht (bron: NEPG):

Versmarkt
Actieve markten tijdens de feestdagen. Goede vraag, maar bijna alleen voor de aardappelen van goede kwaliteit. Zodra de aardappelen doffer, een aparte vorm hebben of niet wasbaar zijn, kunnen de prijzen met 25 tot 50% dalen. De prijzen hieronder gelden voor de aardappelen van de beste kwaliteit.

Kruimige aardappelen (Challenger, Alegria, Artemis…): 28 tot 32 €/q
Vastkokende aardappelen: type Nicola, Franceline: 30 tot 35 €/q,
type Charlotte, Annabelle, Jazzy: 35 tot 40 €/q.
Vastkokende krieltjes: 40 tot 45 €/q

Bintje pootaardappelen:
Nederlandse pootaardappelen, klasse A, voor maart 2019, per 5 ton, los, exclusief btw: opnieuw stijging van de prijzen, meer vraag, aanbod vrijwel nihil:

Maat 28 - 35 mm : 100,00 – 105,00 €/q

Maat 35 – 45 mm : 70,00 - 72,00 €/q

 

Termijnmarkt
EEX in Leipzig (€/q) Bintje, Agria en overige rassen voor verwerking, 40 mm +, min 60% 50 mm +:

Nederland
Onveranderde noteringen en enkele transacties van tussen de 25 en de 30 €/q op basis van de op de vrije markt aangetroffen prijzen. Voor de maand december lijken de industrieën te zijn gedekt.
Versmarkt: Nicola en Melody tussen de 29 en de 34,00 €/q, Bildtstar tussen de 33 en de 38,00 €/q en witte aardappelen tussen de 26 en de 29,00 €/q.
Exporthandel naar verre bestemmingen blijft regelmatig op basis van € 30,00/q voor Afrika en tussen de 31 en de 33 €/q voor het Caribisch gebied in zakken op pallets, maar door de hoge prijzen zijn de hoeveelheden afgenomen.
Prijsopgaven PotatoNL: zie ook: www.potatonl.comFrankrijk
Industrie: er zijn minder probleempartijen op de markt, dus het aanbod is minder dringend en de prijzen zijn stevig. Vraag naar Markies-aardappelen en zeer stevige prijzen. Bij de export/versmarkt van big bags, wordt de "friet voor consumenten” verhandelt voor ongeveer 30€/q (of incidenteel voor de beste partijen).
De belangrijkste bestemmingen voor de zendingen: Oostbloklanden, Spanje, Italië, Griekenland… tegen sterk uiteenlopende prijzen aan de producten variërend van 25 €/q (kruimige aardappelen) tot 43 €/q (vastkokende aardappelen). De handel en het bevoorraden van winkels wordt beïnvloed door de ‘gele hesjes’-beweging, waardoor de vraag afneemt.
Ongewassen industrieaardappelen, los, export, exclusief btw, Nord Seine, €/qt, min – max (gem.) (RNM):

Duitsland
Wat betreft de versmarkt (Rijnland) waren de prijzen voor de vastkokende aardappelen op 14 december onveranderd met 32 €/q voor de uitvoer van vastkokende aardappelen en 30 €/q voor de uitvoer van kruimige aardappelen. Voor de aardappelen die van een boerderij kwamen (Rijnland) varieerden de prijzen van tussen de 11 en 12 euro per zak van 25 kg (onveranderd).

Hoewel er geen grote prijsveranderingen hebben plaatsgevonden, is de markt dankzij de transacties voor Kerst en Nieuwjaar steviger. Dit zorgt voor een betere vraag. De prijzen van industrieaardappelen (frites) opnieuw steviger, met naar boven groter wordende marges. De industrie geeft bestaande contracten prioriteit en schenkt aandacht aan partijen met problemen om zo minder verlies te lijden. Agria 28 – 29 €/q, Fontane op 27 – 28 €/q, Innovator / Ivory Russet 29 – 30 €/q.

Als er niet op de velden wordt gewerkt, moet 1 €/q aan sorteerkosten van de prijs afgehaald

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs producent (gecombineerd van alle markten) week 49: 27,51 € tegen 28,94 €/q in week 48, 29,21 €/q in week 47 en 29,21 €/q in week 46). Het lijkt misschien vreemd dat de gemiddelde prijs daalt, terwijl we onlangs een historisch lage productie aankondigden. Dit komt omdat de door onze collega's van AHDB vastgestelde gemiddelde prijs die we week na week gebruiken gebaseerd is op een verzameling van transacties (vrije prijs, verwerking en consumptie, contractprijs). Deze week zijn de rassen van mindere waarde/kwaliteit en een groter aantal contracten, verantwoordelijk voor de daling.

Groot-Brittannië
Gemiddelde prijs producent (gecombineerd van alle markten) week 49: 27,51 € tegen 28,94 €/q in week 48, 29,21 €/q in week 47 en 29,21 €/q in week 46). Het lijkt misschien vreemd dat de gemiddelde prijs daalt, terwijl we onlangs een historisch lage productie aankondigden… Dit komt omdat de door onze collega's van AHDB vastgestelde gemiddelde prijs die we week na week gebruiken gebaseerd is op een verzameling van transacties (vrije prijs, verwerking en consumptie, contractprijs). Deze week zijn de rassen van mindere waarde/kwaliteit en een groter aantal contracten, verantwoordelijk voor de daling.

De eerste schatting van de Britse productie 2018 is onlangs gepubliceerd. De opbrengst van de oogst van 2018 is 4,89 MT (Miljoen Ton), een daling van 19% (- 1,16 MT) in vergelijking met de oogst van 2017, en een daling van 13% in vergelijking met de gemiddelde opbrengst van de afgelopen 5 jaar (5,62 MT). Dit is de 4e keer sinds 1960 (58 jaar!) dat de opbrengst van de Britse oogst minder dan 5,0 MT is. De gemiddelde opbrengst per ha is 41,7 t: een daling van 7,6 t/ha in vergelijking met 2017. Alle producties (pootaardappelen, consumptieaardappelen, aardappelen voor frites, aardappelen voor chips zijn minder geworden. Opgemerkt moet worden dat een deel van de oogst van 2017 nog tot september 2018 is verhandeld. De problemen van rondom de afstootproblemen bij een aantal van aardappelrassen en productiegebieden beïnvloeden nu ( en de komende maanden) de verwerkende industrie: de hoeveelheid "goede" aardappelen is kleiner.

Voor meer informatie:

FIWAP
www.fiwap.be


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.