Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven

„Marokkaanse navelsinaasappelen steeds meer een bijproduct"

Het Marokkaanse citrusseizoen is begonnen. Eind november kwamen reeds de eerste clementines binnen. Sinds afgelopen week zijn ook de navelsinaasappelen op de markt. Hoewel de Marokkanen hiermee nog steeds een interessante niche vullen, is de toekomst van de import op de lange termijn niet zeker, aldus Krino Röben e.K., importeur en zuidvrucht specialist.

Net als ieder jaar biedt de specialist precies op tijd voor kerst de Marokkaanse navelsinaasappelen aan. „Bij de clementines zijn de oogstprognoses tevredenstellend, iets kleiner dan gebruikelijk. Bij de sinaasappelen hebben we echter het probleem dat er nauwelijks nog telers zijn die navelsinaasappelen willen leveren. Degenen die we hebben, willen zo vroeg in het seizoen eigenlijk nog geen producten leveren, want de kwaliteit is nog niet zoals deze zou moeten zijn. We hebben ze echter nodig voor de kersthandel, waardoor het deels tot belachelijke prijzen komt.“

Navelsinaasappelen als bijproduct
In tegenstelling tot in de concurrerende teeltgebieden - zoals Spanje – kunnen er in Marokko probleemloos navelsinaasappelen geteeld worden. Daardoor heeft men een bepaald voordeel, aldus Krino. „Vanwege de teruglopende teelt wordt het ieder jaar moeilijker om aan navelsinaasappelen te komen. Men zet steeds meer in op Late-perssinaasappelen en daardoor worden navelsinaasappelen steeds meer tot een bijproduct. Dat is in ieder geval voor de Europese markten een probleem.“

Testteelt
Over het algemeen laat de citrusteelt in Marokko zich over twee regio's verdelen, legt Krino uit. Clementines zou men uit Berkane af moeten nemen, de beste sinaasappelen komen daarentegen uit Agadir. Vanwege zijn nauwe betrekkingen tot de Marokkaanse telers is de handelaar altijd op de hoogte en kent hij de actuele trends binnen de teelt aldaar. „Men test momenteel de teelt van een nieuw clementineras -Afourer-, die genetisch gezien op de Nadorcott lijkt. Men probeert dit ras sinds enkele jaren op de markt te plaatsen, maar daarvoor loopt het seizoen van dit ras - februari- te laat. Dan is de grote vraag naar clementines reeds voorbij.“

Grapefruit: moeizame afname uit Florida
Naast de import van Marokkaans citrus neemt de firma momenteel ook grapefruits uit Florida (VS) af. De vraag hiernaar is in deze tijd van het jaar traditioneel heel groot, echter zijn ook in dit segment de prijzen geëxplodeerd, vertelt Krino. Redenen daarvoor zijn de zwakke oogst en de sterke binnenlandse vraag: „Ook Canada is een grote afnemer voor de rest van de oogst. Deels komt daar ook nog de slechte dollarkoers bovenop. Als alternatief hebben we Mexico geprobeerd: de grapefruit zijn daar weliswaar beter dan Turkse en Spaanse grapefruit, maar bij verre niet zo goed als de grapefruit uit Florida.“

Afzetperiode wordt korter
In z'n geheel genomen vreest Krino voor de toekomst van de citrushandel. Vanwege de actuele situatie wordt de afzetperiode - vooral voor Marokkaanse producten - c.q. het seizoen op de West-Europese markt ook steeds korter. Dat wil zeggen: het fruit laat zich alleen in december en januari goed verkopen. „Met Maroc kan men zich weliswaar nog enigermate staande houden op de markt, maar Spanje domineert de huidige citrushandel.“

Verdere informatie:
Fruchtversand24 - Versandhandel Krino Röben e.K. 
Kirchdorfer Str. 177, 26605 Aurich
Tel.: 04941-973 79 04
Fax: 04941-998934
E-mail: mail@fruchtversand24.de
www.fruchtversand24.de 

Publicatiedatum: