Verdrag Zuid-Afrika

Duizenden citrustelers protesteren, Spaanse regering ziet geen reden tot actie

Twee dagen geleden vond de grootste manifestatie in de geschiedenis van  de citrussector van Castellón plaats. Ze protesteerden tegen het handelsverdrag met Zuid-Afrika, die er volgens de demonstranten de genadeslag is voor de citrus sector. De Spaanse regering, bij monde van de Spaanse minister van Economie en Bedrijf, Nadia Calviño, stelde gisteren dat de regering zich niet bewust is van een toename van de citrusimport vanuit Zuid-Afrika. De regering ziet geen noodzaak om Europese Commissie te verzoeken maatregelen te nemen om de binnenkomst van dit fruit in de EU stop te zetten.

Alle betrokken namen deel aan de demonstratie
Aan de demonstratie namen alle betrokken partijen deel: telers, agrarische organisaties, exporteurs, coöperaties, irrigatiebedrijven, gemeenten en politieke partijen. De citrusteelt maakt een endemische crisis door. Hier zijn verschillende oorzaken voor. Naast de massale binnenkomst van sinaasappelen uit Zuid-Afrika, mogelijk gemaakt na het Verdrag met de EU van 2017 is, zoals betoogd werd, de 'genadeslag', die gezorgd heeft voor een ineenstorting van de prijzen en de afzet. Het huidige seizoen wordt gezien als het slechtste in 25 jaar. In dit kader kwamen telers 's middags eensgezind samen in 19 gemeenten in de provincie, in protest tegen het verdrag van de EU. Daarnaast sloten zich tien gemeenten uit Valencia en een uit Tarragona aan.

De oproep voor het protest ging uit van het Plataforma per la Dignitat del Llaurador de Castellón, dat in 2017 werd opgericht als reactie op het verdrag tussen de EU en Zuid-Afrika.

"Als er niets gedaan wordt, blijft er niets over van de citrusteelt in deze regio", zei César Estanyol, gemeenteraadslid in Nules en woordvoerder van het platform. Nules, de hoofdstad van het sterproduct van de sector (de clemenules) was een van de epicentra van de actie. Meer dan 2.000 mensen kwamen bijeen in deze stad en deelnemers droegen gele en oranje hesjes. De burgemeester van Nules, David García, drong er bij de regering op aan om op te treden tegen het Europese handelsbeleid. In sommige gemeentes werd de EU-vlag naar beneden gelaten om de ontevredenheid over het verdrag met Zuid-Afrika uit te drukken. 

Volgens de woordvoerder van het platform "duurt de crisis al een poos", maar werd deze "dit jaar versterkt door het verdrag van de EU, dat mogelijk maakt dat de producten uit Zuid-Afrika binnenkomen in Europa voordat ons seizoen begint. Daardoor begon ons seizoen op een moment dat de markten al verzadigd waren", zei hij.

De sector eist daarom de onmiddellijke toepassing van de vrijwaringsclausule, de fytosanitaire controle en koudebehandeling van importproducten, gelijke regels voor de teelt uit derde landen en handhaving van de wet voor de voedselketen.

Regering ziet geen reden tot actie
De Spaanse minister van Economie en Bedrijf, Nadia Calviño, stelde gisteren dat de regering zich niet bewust is van een toename van de citrusimport vanuit Zuid-Afrika, die het nodig zou maken om de Europese Commissie te verzoeken maatregelen te nemen om de binnenkomst van dit fruit in de EU stop te zetten.

Dat zei Calviño in het Congres, als reactie op het dringende verzoek van afgevaardigde Joan Boldaví, die de activering van de vrijwaringsclausule van de Overeenkomst tussen de EU en de landen van zuidelijk Afrika verdedigde. "De import vanuit Zuid-Afrika verdrinkt het citrusseizoen", zei hij.

Aangezien de minister van Landbouw, Luis Planas, in Brussel was en daardoor niet kon reageren op Baldoví, verdedigde Calviño de fytosanitaire controles aan de EU-grenzen. In 2018 zijn er hier 48 partijen van Zuid-Afrikaanse citrus onderschept die met 'black spot' waren besmet.

Ze lichtte toe dat de vrijwaringsclausule geactiveerd kan worden als zich de omstandigheden voordoen die staan omschreven in artikel 34 van het Associatieverdrag. Het gaat er dan bijvoorbeeld om dat het product in kwestie in steeds grotere hoeveelheden geïmporteerd wordt onder omstandigheden die ernstige schade veroorzaken voor de markt van EU-landbouwproducten.

"Op basis van dit artikel zou de EU een onderzoek kunnen starten om een bilaterale vrijwaringsmaatregel in te voeren. Zo zou op basis van objectieve en kwantificeerbare gegevens beoordeeld kunnen worden of de binnenkomst van citrus uit Zuid-Afrika veranderingen veroorzaakt in de afzet of zorgt voor afname van de teelt of de productiviteit, onder andere", aldus Calviño.

"Slechts wanneer een van deze omstandigheden bevestigd wordt zouden we tijdelijke tariefcontingenten kunnen invoeren, met of zonder aanvullende maatregelen", voegde ze toe.

Voordat er een voorstel in die zin gedaan kan worden, zei ze, moeten de Ministeries van Landbouw, Visserij en Voeding en Industrie, Handel en Toerisme vaststellen dat er sprake is van schade of een dreiging van ernstige schade voor een sector.

Echter, "Volgens de gegevens van de regering is er nog geen sprake van een toename van de import van citrus uit Zuid-Afrika die groot genoeg is om de sector op zo'n manier schade te berokkenen dat we de EC zouden moeten verzoeken om tariefcontingenten in te voeren of andere maatregelen te nemen", zei Calviño. Volgens hun gegevens blijft de import van sinaasappelen vanuit Zuid-Afrika in feite op een niveau dat vergelijkbaar is met het niveau in de jaren voorafgaand aan het Associatieverdrag.

Calviño zei dat ze morgen een ontmoeting zouden hebben met landbouwassociaties, agrifoodcoöperaties, Fepex en Intercitrus op het hoofdkantoor van het ministerie van Landbouw, om de situatie in de citrussector te analyseren. Ze stelde dat de regering zich bewust is van de moeilijkheden waarmee de sector te maken heeft.

In haar optiek moet er, naast het toezicht houden op het verdrag, "nagedacht worden over andere soorten maatregelen", bijvoorbeeld op het gebied van de sapsector, "zodat er geen fruit verloren gaat" en met een "betere organisatie van het aanbod".

Baldoví refereerde in zijn betoog aan de protesten van de telers die stellen dat ze dit seizoen "prijzen van tientallen jaren geleden, van tussen de 10 en 20 cent per kg", betaald krijgen en dat "Zuid-Afrika Europa met citrus overstroomt".

Hij voerde aan dat telers wel van mening zijn dat het verdrag met Zuid-Afrika gevolgen heeft, en dat ze willen dat minister Luis Planas de EC vraagt om de vrijwaringsclausule toe te passen.

Bron: levante-emv.com, EFE 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven