"Dit land heeft zoveel geweld niet verdiend"

Havenstaking in Chili bemoeilijkt fruitexport

In Valparaiso, de grootste haven van Chili, staakt het havenpersoneel nu al ruim een maand en lijken de acties steeds grimmiger te worden. Bovendien is het protest overgeslagen naar andere havens en dit bemoeilijkt de fruitexport aan het begin van het zomerseizoen. 

De havenmedewerkers in Valparaiso, de belangrijkste haven voor de fruitexport, gingen half november in staking. Zij eisen een bonus, formele contracten en betere arbeidsomstandigheden. Gedurende de inmiddels 32 dagen durende staking hebben vertegenwoordigers van het havenpersoneel en de Terminal Pacifico Sur (TPS) meerdere malen onderhandeld maar de partijen zijn er tot dusver niet in geslaagd overeenstemming te bereiken

Begin deze week sloegen de protestacties over naar andere havens, zo blijkt uit berichten die de vakbonden op Twitter en lokale media plaatsten. Jorge Martinez, regionaal afgevaardigde van Valparaiso, vertelde begin deze week aan reporters dat de Chileense politie het kantoor van de vakbond in Valparaiso binnen is gevallen nadat zijn mensen Molotovcocktails van het dak gooiden.

"Het land heeft een dusdanige escalatie van geweld over een eenvoudig op te lossen conflict niet verdiend," aldus Martinez. "Deze situatie heeft mogelijk gevolgen voor onze economie, het toerisme en onze internationale reputatie. We hebben nu een akkoord nodig." 

De lokale krant El Mercurio berichtte begin deze week dat de fruitexport vanuit de haven van Valparaiso als gevolg van de staking met 95% is gedaald ten opzichte van dezelfde periode van vorig jaar. Volgens het Chilean Blueberry Committee vindt ongeveer 55% van de Chileense fruitexport plaats vanuit deze haven, waaronder die van blauwe bessen, nectarines, kersen, appelen, kiwi's en peren. 

 


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven