Appelen in koeling is niet langer winstgevend in Polen

“Elektriciteit wordt 40% duurder in 2019 waardoor het moeilijk is om winst op onze appelen te maken"

Met de feestdagen voor de deur zijn Poolse appelexporteurs druk bezig geweest. Met een stabiele lokale markt en iets betere prijzen zou je kunnen denken dat het Poolse appelseizoen weer aan het stijgen is maar de Poolse elektriciteitsleveranciers hebben nog wat in petto en komen met een prijsstijging voor elektriciteit van 40% die begin volgend jaar ingaat. 

Volgens Emilia Lewandowska van Fruit-Group waren de afgelopen maanden beter voor Poolse appelen. Ze wil niet zover gaan door te zeggen dat de export verdubbeld is. "We begonnen een exportstijging te zien rond oktober en dat zette door tot november. De eerste twee weken van december waren druk. Nu wordt het wat rustiger."

Eindelijk herstellen de prijzen voor Poolse appelen, maar niet voor alle rassen. "Gala Royal is nu moeilijk te krijgen, omdat de telers ze in bewaarcellen opslaan. Dat doen veel telers in de hoop dat daarmee de prijzen stijgen. Wij zijn bang dat de prijzen dan juist zullen instorten. We zullen een aantal bewaarloodsen vroeg openen, omdat we willen dat alles tegelijk op de markt komt."

De appelen bewaren is volgens Lewandowska geen optie. "We hebben gehoord dat de prijs voor elektriciteit in 2019 zal stijgen met 40%. Dat betekent dat bewaring niet winstgevend zal zijn."

Wat China betreft is Lewandowska hoopvol. "Er is veel interesse van Chinese klanten. We zoeken momenteel naar goede partijen voor hen. Wanneer we die vinden, dan moeten we ook met verlading rekening houden. Soms duurt het 50 dagen voor de lading in China aankomt. We moeten dus appelen kiezen die de reis goed kunnen doorstaan."

Hoewel het seizoen nog in volle gang is, kijkt Lewandowska al uit naar het volgende seizoen. "We zullen meetings met onze telers hebben om uit te leggen hoe ze de hoeveelheid gewasbeschermingsmiddelen kunnen verminderen. Supermarkten in Duitsland hebben bepaalde eisen voor hun producten. Jaar na jaar voldoen steeds meer telers aan deze eisen. Appelen zijn niet het enige product waaraan ze werken. We willen ook educatieve programma's voor zomerfruit aanbieden, zodat we een steeds betere kwaliteit kunnen aanbieden."

Fruit-Group is aanwezig op de Fruit Logistica in Berlijn in de City Cube Hall, Stand D15!

Voor meer informatie:
Emilia Lewandowska
Fruit-Group SP.z.o.o.
Tel: +48 48 32 03028
Email: exportemilia@fruitgroup.pl  
www.fruitgroup.pl/ 
www.facebook.com/fruitgroupzszoo/


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.