Rustige markt voor grove groenten

Veel minder aanbod kool en knolselderij

Tholen - Deze weken is het rustig in de afzet voor de grove groenten. De kerst biedt geen opleving in de afzet van kool en knolselderij. De groenten zijn bovendien duur. Telers en handelsbedrijven zijn zuinig op hun voorraden omdat er minder aanbod is. "Voor witte kool is er minder uitgeplant dan normaal, minder geoogst en meer weggegaan de laatste maanden", meldt Tuindersbelang. Hetzelfde geldt voor rode kool. Het aantal telers loopt terug. Tien jaar geleden dezen zij zaken voor 130 tuinders, nu zijn dat er 100.

De vraagmarkt voor kool zorgt voor gunstige prijsvorming. Ten opzichte van vorig jaar zijn de prijzen meer dan verdubbeld. Heel Europa is aan de markt maar de hoge prijzen zorgen voor een rustige markt.
Op het vaste land in Europa hebben de extreme omstandigheden naast lagere opbrengsten ook voor kwaliteitsproblemen gezorgd. Kool die is aangetast door trips kan niet de versmarkt op. Momenteel wordt deze kool handmatig klaargemaakt voor de industrie. Dat kan alleen wanneer de kool duur is, vorig seizoen zou deze kwaliteit naar de koeien zijn gegaan, aldus een handelaar/verwerker.

Ook in knolselderij is er minder aanbod. In Europa zijn de opbrengsten door de droogte flink lager maar het blijkt een wereldwijd probleem, aldus een handelaar die al overzees informeerde. 

Veel Poolse arbeidskrachten nemen in deze periode hun vakantiedagen op om de kerstdagen door te kunnen brengen bij familie in het thuisland. Voor een aantal bedrijven komt de rust op de markt gunstig uit. Om het overgebleven werk gedaan te krijgen, worden de handen zelf uit de mouwen gestoken en familieleden opgetrommeld. Anderen nemen, zoals preitelers, een vakantie op met kerst.

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.