Slechts 11 procent van Poolse appelbedrijven groter dan 5 hectare

Het meest geteelde appelras in Polen is Idared, gevolgd door Jonagold en mutanten en op de derde plaats staat Szampion. Dat blijkt uit cijfers van het Poolse bureau voor statistiek, meldt NFO. Uit de cijfers blijkt eveneens dat op bijna een kwart van het appelareaal irrigatie kan worden toegepast. Op bedrijven groter dan 10 hectare is op 30 procent irrigatie aangelegd, terwijl het aandeel op kleinere bedrijven juist lager is.

In Polen wordt op slechts 11 procent van de fruitbedrijven op meer dan 5 hectare appels geteeld. Het overgrote deel van de bedrijven met appelen valt in de categorie ‘minder dan 5 hectare’ en daarbij zijn nog de meeste bedrijven geregistreerd in de groep tot 1 hectare. Hoewel de groep telers met minder dan 1 hectare appels erg groot is, vertegenwoordigt deze groep slechts 10 procent van het appelareaal.

Bijna de helft (45,6%) van alle appelboomgaarden in Polen is gelegen in de provincie Mazowieckie. Ook de provincies Łódzkie (12,7% van het areaal), Lubelskie (12,4%) en Świętokrzyskie (11,7%) zijn belangrijke appelteeltgebieden.
Gekeken naar de rassenkeuze is het aandeel Idared de laatste jaren vrij stabiel. Ruim 20 procent van het appelareaal is ingeplant met dit ras. Het belang van de Jonagold-groep is de afgelopen jaren toegenomen tot 17,5 procent van het areaal. Szampion heeft een aandeel van 11,2 procent van het appelareaal. De top drie wordt opgevolgd door de rassen Ligol, Golden Delicious, Gala en Gloster (resp. 7,0%, 5,1%, 5,0% en 4,8%).

Bron: NFO


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.