Weinig of geen mango’s voor het kerstdiner

“Mangomarkt is uitzonderlijk”

Tholen – “Het Braziliaanse mangoseizoen is dit jaar eerder gedaan dan normaal en met de laatste aanvoer nu twee weken eerder klaar. Aan de enorme aanvoer van mango’s uit Brazilië tijdens de laatste 2 maanden is nu een eind gekomen. Dit is uitzonderlijk en hebben we in de voorgaande jaren niet gezien”, vertelt Joep Jongmans van Special Fruit. De afgelopen 2 maanden hebben de Brazilianen grote volumes geoogst en naar Europa gestuurd. Inmiddels is het fruit wat geschikt is voor export op en het seizoen klaar. “Normaal wordt na het Brazilië seizoen overgestapt op Peru, maar als gevolg van een wat later seizoen en de stakingen van telers zullen de Peruaanse mango’s twee weken later op de markt komen.”

Stakingen
Twee weken geleden hebben de kleinere mangoproducenten in het belangrijkste productiegebied van Peru gestaakt. Zij vonden dat ze een te lage prijs kregen voor hun mango’s. Inmiddels is er tussen de producenten en exporteurs overleg geweest en is de situatie weer normaal. “Toch is het gevolg van de staking dat de eerste Kent mango’s die via zeevracht hierheen komen, twee weken later zijn. De vertraging gaat zeker problemen geven omdat er een gat valt in de aanvoer. Vorige week en deze week hadden we nog juist voldoende, maar in week 52 en week 1 zal er echt een tekort zijn aan mango’s”, aldus Joep.

Luchtvracht
Het is voor importeurs ook niet mogelijk om over te stappen op andere mango’s van andere origine. “Er zijn wel wat andere landen die mango’s hebben, maar dat zijn andere type mango’s. Dit is niet echt een alternatief”, zegt Jongmans. “Ook de vliegtuigmango’s is een heel ander product en zit in een hele andere prijsklasse. We zien wel dat er de laatste jaren steeds meer luchtvrachtmango’s worden geëxporteerd en op de markt komen. Ook de luchtvrachtmango’s zijn door de staking vertraagd en de aanvoer komt maar langzaam op gang. En is er de laatste weken van het jaar weinig luchtvrachtcapaciteit beschikbaar en worden er connecties gemist. Dus is er van dat product ook weinig beschikbaar.”

“De eerste zeevrachtmango’s uit Peru zullen in week 1 in beperkt volumes binnenkomen. In de tweede helft van januari wordt er meer aanvoer verwacht en zal het nieuwe Peru mango seizoen pas echt beginnen. Momenteel zien we de prijzen stijgen, bijna verdubbelen ten opzichte van de marktprijs 4 weken geleden. De verwachting is dat na half januari de prijzen weer lager zullen zijn”, besluit Joep.Voor meer informatie:
Joep Jongmans
Special Fruit
Europastraat 36
2321 Meer - Belgium
Tel: +32-(0)3 3301792
info@specialfruit.be  
www.specialfruit.be 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven