Zelfverwarmende voedselverpakkingen met natuurlijke additieven

Het Valenciaanse Bureau voor Innovatie (AVI) financiert twee door AIMPLAS (technologisch instituut voor plastic) ontwikkelde projecten. Het gaat om nieuwe innovatieve zelfverwarmende voedselverpakkingen, met daarin geïntegreerd natuurlijke additieven die de houdbaarheid van de voedingsmiddelen verlengen.

Door middel van het project HEAT FOOD wordt momenteel het prototype van een zelfverwarmende voedselverpakking ontwikkeld. Hiermee wordt het mogelijk om het voedsel te verwarmen, "zelfs op plekken die hier geen faciliteiten voor hebben", laat AIMPLAS in een bericht weten.

Hiervoor wordt gebruik gemaakt van plastronica, een nieuwe onderzoeks- en ontwikkelingslijn in de elektronica. Hierin gaat het om de integratie van elektronische componenten in plastic materiaal, de ontwikkeling van flexibele elektronica of het gebruik van geleidende materialen op basis van plastic materiaal.

De nieuwe verpakking bereikt de benodigde verwarmingstemperatuur en verdeelt deze gelijkmatig over de gehele verpakking. De uitdaging is om te zorgen dat alle materialen waaruit de verpakking bestaat compatibel zijn met elkaar. Zodra dat gelukt is, zal het resultaat beschermd worden door een internationaal patent en wordt het overgedragen aan fabrikanten van levensmiddelenverpakkingen, zodat deze een product met een "hoge toegevoegde waarde" kunnen toevoegen aan hun assortiment.

CAP-Resistent

Het CAP-Resistent project is gebaseerd op de ervaring van AIMPLAS in micro-inkapseling technologie. Sinds 2009 introduceert het technologisch centrum plastic materialen met antimicrobiële stoffen en insectenbestrijdingsmiddelen.

Dankzij deze technologie "is het mogelijk om werkzame stoffen te bewaren om ze later gecontroleerd vrij te laten komen". De integratie van deze technologie in plastic materialen maakt het mogelijk om van traditionele materialen 'slimme' of multifunctionele materialen met nieuwe prestaties te maken.

In dit geval wordt er, met natuurlijke stoffen, een prototype voor (biologisch afbreekbare en composteerbare) voedselverpakkingen met antimicrobiële capaciteit ontwikkeld.

De uitdaging in dit project was om microcapsules te verkrijgen met een hoge thermische en mechanische weerstand, die het mogelijk maakten om het materiaal door middel van injectie en extrusie te bewerken, om zo flessen en trays te verkrijgen zonder dat de antimicrobiële eigenschappen verloren gingen.

Voor de prototypes heeft AIMPLAS gebruik gemaakt van biologisch afbreekbaar en composteerbaar plastic materiaal. Dit vanwege de groeiende vraag naar dit soort materialen als gevolg van de aanmoediging van beleid dat gebaseerd is op kringloopeconomie.

Het technologisch centrum was verantwoordelijk voor de productie en de verspreiding van de microcapsules, zodat deze daarna gebruikt konden worden voor de vervaardiging van flessen en trays.

Met de medewerking van technologisch centrum AINIA en de Polytechnische Universiteit van Valencia zullen respectievelijk de animicrobiële eigenschappen van het materiaal gecontroleerd, en de kwaliteit van de microcapsules bestudeerd worden.

De Valenciaanse bedrijven Emsur, Flexocolor, Grupo SADA, ITC Packaging en Laurentia, zullen de economische en commerciële levensvatbaarheid van de prototypes analyseren, om de resultaten daarna over te dragen aan elk willekeurig geïnteresseerd bedrijf in de voedingsmiddelensector.

Bron: Europa Press 


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven