Het weer had nadelige effect op het poten en de groei

Ierse aardappeloogst daalt met meer dan 30%

Ierse aardappeltelers zagen hun oogsten dit jaar soms wel met 30% dalen vanwege het weer dat zijn weerslag had op het poten en de groeiomstandigheden. Uit cijfers van Teagasc en Bord Bia blijkt dat de oogst van Rooster 31% lager was dan in 2017. Voor Kerrs Pink bedroeg de daling 23%. 

De aardappeloogst van dit jaar was de kleinste sinds 2012, meldt Teagasc-deskundige Shay Phelan. Het late poten, de droogte en zeer droge omstandigheden tijdens het rooien hebben een nadelig effect op de opbrengst gehad en dit is terug te zien in de cijfers van Bord Bia. 

Gemiddeld daalde de opbrengst van Rooster  (50-80 mm) naar 13,4 ton per 0,4 hectare, ten opzichte van 19,5 ton in 2017. De laagste opbrengsten werden in Dublin geregistreerd. Volgens Shay presteerden geïrrigeerde aardappelen beter dan die zonder irrigatie. Hij voegt eraan toe dat deze toename bij Kerr's Pink groter was dan bij Rooster.  

De opbrengtoename van geïrrigeerde ten opzichte van niet-geïrrigeerde aardappelen was over het geheel genomen echter kleiner dan verwacht hetgeen mogelijk toegeschreven kan worden aan het feit dat er te weinig water beschikbaar was.  

De independent.ie schrijft dat het areaal van de belangrijkste rassen in 2018 naar 7.325 hectare daalde ten opzichte van 7.987 hectare in 2017.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven