EC: "Rapport landbouwvooruitzichten EU 2018-2030"

EU verwacht daling appel-, perzik-, nectarine- en tomatenoogst

De Europese Commissie heeft een rapport uitgebracht over de landbouwvooruitzichten in de EU van 2018 tot 2030. Dit rapport bevat prognoses voor een groot aantal landbouwproducten. Voor de groenten- en fruitsector worden appelen, perziken/nectarines en tomaten geanalyseerd.Voor alle drie worden lichte verminderingen van de opbrengsten verwacht. Daarnaast wordt er een achteruitgang in de consumptie van perzik/nectarine en tomaat, en een stabilisatie in de consumptie van appel verwacht. Het rapport analyseert ook de ontwikkeling van de inkomsten in de landbouwsector en de milieu-aspecten van de landbouw in de EU, en geeft voor iedere subsector een korte analyse van de biologische landbouw. Voor het fruit wordt er een groei van de biologische teelt voorspeld.

Volgens het rapport zal de appelteelt in de EU van de 12,7 miljoen ton in 2018/2019 afnemen tot 12,4 miljoen ton in 2030. Hoewel de productiviteit tot aan 2030 met 9% zal toenemen ten opzichte van het gemiddelde van de afgelopen vijf jaar, zal dit niet zichtbaar worden in de oogst, vanwege de verwachte inkrimping van het areaal van 10% ten opzichte van 2018. Deze zal zich met name voordoen in Polen, waar de sector zich in een herstructureringsfase bevindt.

In het rapport wordt toegelicht dat er een lichte toename van de consumptie van groenten en fruit wordt verwacht vanwege gezondheidsredenen en de groeiende beschikbaarheid van groente- en fruitproducten op "nieuwe" markten (bijvoorbeeld benzinestations en bars). De verwachting is echter niet dat de consumptie van verse appelen deze trend zal volgen, aangezien consumenten een voorkeur lijken te hebben voor nieuwe smaken en producten die gemakkelijk te eten zijn, zoals tropisch fruit (voorgesneden).

Volgens het rapport zal de opbrengst van perzik en nectarine in de EU van de 4,1 miljoen ton in 2018 dalen tot 4 miljoen ton in 2030. De gemiddelde productiviteit zal met 8% groeien ten opzichte van het gemiddelde van 2012-2017, maar de groei zal gecompenseerd worden door een verkleining van het areaal (gemiddeld -0,7% per jaar). In Spanje, waar de teelt volgens de Commissie tussen 2012 en 2017 een groei van 54% heeft doorgemaakt, wordt een herstructurering van de sector verwacht. De consumptie van perzik en nectarine zal naar verwachting jaarlijks met gemiddeld 0,4% afnemen, vanwege de concurrentie van ander zomerfruit, zoals meloen, tropisch fruit en zachtfruit.

Met betrekking tot tomaten voor de versconsumptie wijzen de vooruitzichten van de Commissie op een afname van de teelt: van de huidige 7 miljoen ton tot 6,8 miljoen ton in 2030. De opbrengsten zullen toenemen vanwege de verlenging van de seizoenen in de belangrijkste telende landen. De consumptie zal licht afnemen: van de huidige 14 kilo per hoofd van de bevolking, tot 13,7 kilo.

In de biologische teelt heeft fruit het belangrijkste marktsegment in de EU. In 2016 was ongeveer 6% van het appelareaal (30.000 hectare) bestemd voor biologische teelt en nog eens 3% (15.000 ton) bevond zich in de overgangsfase. Italië is de belangrijkste leverancier van biologische appel in de EU, met 100.000 ton. De opbrengsten liggen op 31 ton per hectare: 70% van de productiviteit die in de traditionele teelt bereikt wordt.

Het areaal aan biologische teelt van perziken en nectarines in de EU had in 2016 een omvang van 3.000 hectare, 0,6% van het totaal. 1.800 hectare bevond zich in de overgangsfase. Italië is, met 1.500 hectare, ook voor dit fruit het land met de grootste biologische teelt. Daarna volgt Spanje, met 550 hectare, en Frankrijk, met 500 hectare. Tussen 2012 en 2016 groeide het areaal in Spanje met 26%, en in Frankrijk met 41%. Met een oogst van ongeveer 4.000 ton bereikt Spanje in de biologische teelt van dit fruit een productiviteit van 14 ton per hectare; 74% van de productiviteit in de traditionele teelt.

Vanwege de grotere vraag verwacht de Commissie een groei in de biologische teelt van appel, perzik en nectarine.

De ramingen en vooruitzichten in het rapport werden besproken tijdens de Jaarlijkse Landbouwconferentie van de EU, die op 6 en 7 december plaatsvond in Brussel.


Publicatiedatum:


print   

Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2019

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven