Den Berk Délice opent locatie Den Horst:

“Zeven hectare erbij, maar nog niet uitgebouwd”

Tholen – Noem het een repetitie: de opening van de 7 hectare grote, nieuwe locatie Den Horst van Den Berk Délice in Merksplas. Sinds het samengaan van de vier in Den Berk Délice verenigde tomatentelers zijn er flinke stappen gezet. De opening van een nieuwe locatie was een goed moment om daar eens bij stil te staan. Tegelijkertijd was het ook een goede oefening voor de openingen die nog zullen volgen de komende jaren, want Den Berk Délice is flink aan het opschalen en specialiseren. Begin 2019 start de bouw van nog eens 10 hectare in het nabijgelegen Rijkevorsel op een totaalareaal van 38 hectare.Neem hier een kijkje in de kas en bekijk ook de foto’s van de opening.

“Naar onze normen hebben we redelijk rustig gebouwd”, vertelt Paul Van de Mierop, één van de vier zaakvoerders. Het areaal van 7 hectare viel net buiten een door de overheid voor nieuwbouw aangewezen gebied, waardoor gekozen werd een bestaande paprikakas te vervangen. “Half januari is de oude kas afgebroken, waarna kon worden begonnen met egaliseren. Een flinke klus vanwege de relatief grote hoogteverschillen en het slechte weer. Eerst regende het veel, waarna het vervolgens langdurig droog was en het dus stofhappen werd.”In april kon uiteindelijk de bouw van de nieuwe kas beginnen. In de laatste week van november gingen de planten de kas in. Met de nieuwbouw groeit Den Berk Délice van 44 naar 51 hectare, waarmee het bedrijf zonder twijfel bij de grootste tomatentelers van België behoort. “Wij zijn daarmee zeker niet de goedkoopste met onder meer ons eigen marketingapparaat en onze verpakkingsfaciliteiten. We hebben gekozen bijna alles (alleen de afzet verloopt via Coöperatie Hoogstraten) in eigen beheer te doen, omdat wij van mening zijn dat we alleen daarmee tomaten kunnen telen met de hoge kwaliteit die wij nastreven. Goede rassen vormen daarvoor een goede basis, maar met je teelt kun je daar nog veel aan toevoegen.”

Laten zien wat je doet
Met de groei van het bedrijf zijn de vier zaakvoerders, naast Paul zijn dat Koen Lauwerysen, Luc Beirinckx en Hans Van Gool, steeds meer manager dan teler. Paul: “Ieder is op zijn eigen domein specialist geworden. Sinds anderhalf jaar is daarbij ook een managementteam gevormd, een tussenkader met specialisten op bijvoorbeeld het gebied van arbeid, teelt, verpakken en financiën. Hierdoor verdelen we de taken over meerdere schouders en kunnen wij als zaakvoerders als het moet even de deur uit zonder dat dat voor de bedrijfsvoering direct consequenties heeft.”

Het risico van hard groeien is dat je langzaam ‘blind’ wordt voor datgene wat je zelf realiseert. “Juist daarom staan we ook stil bij deze opening. Het is belangrijk om met alle betrokkenen zo’n moment te vieren.” Maar ook buitenstaanders krijgen bij Den Berk Délice de kans binnen te kijken. “Het is steeds belangrijk om de consument te laten zien wat je doet. Om die reden hebben we sinds dit jaar ook een tweetal gidsen om rondleidingen te geven. Zowel jongeren als ouderen bezoeken ons bedrijf regelmatig en hun enthousiaste en verbaasde reacties over wat er hier allemaal gebeurd zijn telkens weer leuk om te horen.”Nu de nieuwe kas in productie is en de opening achter de rug, kan Den Berk Délice zich gaan opmaken voor het nieuwe bouwproject. “In Rijkevorsel gaan we fase 1 in een aanzienlijk kortere periode bouwen. In week 38 moeten daar de planten de kas in. Voor een deel de snoeptomaten waarop steeds meer de focus ligt, maar ook nog 4 hectare troscherrytomaten. De klanten moeten namelijk wel kunnen volgen met de groei die wij doormaken.”

Neem hier een kijkje in de kas en bekijk ook de foto’s van de opening.

Voor meer informatie:
Den Berk Délice
Den Horst Merksplas BVBA
Horst 9
2330 Merksplas
info@denberk.be
www.denberk-delice.com 

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.