Turks familiebedrijf exporteert 20 soorten mini-groenten

Het Turkse Erust Tarim uit Antalya exporteert mini-groenten naar onder meer Rusland en Arabische landen. Het familiebedrijf teelt al meer dan tien jaar mini-groenten en aangezien het geen gebruik maakt van chemische gewasbeschermingsmiddelen heeft het in de loop der jaren een goede reputatie opgebouwd. 

20 soorten mini-groenten
Het bedrijf, dat ooit begon met twee tot drie soorten, heeft haar aanbod inmiddels uitgebreid naar zo'n twintig soorten mini-groenten, waaronder: mini-aubergines, mini-courgettes, mini-spinazie, mini-rode sla, mini-sla, mini-cherry tomaten, mini-bieten, mini-paprika, mini-selderij, mini-radijs, mini-rucola, mini-sperziebonen, mini-uien en mini-wortelen in wel vijf verschillende kleuren. 

Areaal van 150 hectare
Mustafa Erust, algemeen directeur van het bedrijf, vertelt dat het bedrijf over een areaal van 150 hectare beschikt in de districten Serik en Korkuteli. Hij legt uit dat de regio Serik zich goed leent voor de teelt in de wintermaanden, terwijl de Korkuteli hoogvlakte vanwege zijn ligging zeer geschikt is voor de teelt gedurende de zomer. Dankzij de teelt op twee locaties is een jaarronde productie mogelijk. Aangezien mini-groenten een veel kortere groeiperiode hebben, is het gebruik van chemische gewasbeschermingsmiddelen niet nodig. Erust legt uit dat de groenten veel smaak hebben en erg gezond zijn. 

Populair als luxe product
Erust vertelt dat mini-groenten vooral gebruikt worden voor luxe gerechten. "Deze groenten worden met name gegeten in de grote steden, zoals Istanboel en Ankara. Ze zijn ook te koop bij sommige supermarktketens en restaurants. Consumenten kopen de mini-groenten omdat ze gezond, vers en vrij van residuen zijn." 

Export naar Rusland en Arabische markten begonnen
Erust vertelt dat de mini-groenten vooral naar Rusland en Arabische landen worden geëxporteerd maar dat het land haar export wil uitbreiden. Hij voegt eraan toe dat de prijzen van mini-groenten wel hoger zijn. "Onze verpakkingen bevatten 6 tot 7 mini-groenten  met een gewicht van in totaal 250 gram. Voor normale courgettes betaalt men zo'n €0,66 tot €0,82 per kilo maar een verpakking mini-courgettes kost al gauw €0,99 tot €1,15," aldus Erust. 

Bron: Haberler


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven