Ook lagere opbrengsten in Groot-Brittannië

NEPG: totale aardappeloogst 18% lager dan vorig jaar

Deze week publiceerde ook Groot-Brittannië hun geraamde oogst: 4,2 miljoen ton. De laagste oogst sinds 2012. Vorige week publiceerde Frankrijk nog bijgewerkte cijfers naar een totaal van 5,8 miljoen consumptieaardappelen. De totale oogstraming in de NEPG landen is nu vastgesteld op 24,3 miljoen ton (zie bijlage). Dit is 18% lager dan vorig seizoen en bijna 8% lager dan het gemiddelde over 5 jaar. De belangrijkste reden voor deze lagere oogst zijn de lage opbrengsten per hectare ondanks dat het totale areaal consumptieaardappelen in de NEPG landen met 1% licht gegroeid is.

Groot-Brittannië was laat met hun oogst en net als in de andere landen waren de opbrengsten extreem laag vanwege het klimaat tijdens het groeiseizoen. De totale opbrengst per hectare daalde met 15% in vergelijking met vorig seizoen in de richting van 41,7 ton per hectare. Risico partijen worden ook hier vroegtijdig verwerkt hetgeen afbreuk doet aan het normale afleveringspatroon. Begin volgend jaar volgen de voorraadcijfers vanuit Groot-Brittannië.Lagere continentale voorraden
Zoals verwacht geven recent uitgevoerde voorraadbepalingen op het vaste land ook een veel lagere beschikbare voorraad aan in vergelijking met voorafgaande jaren. Het overgrote deel van probleempartijen als gevolg van doorwas zijn reeds vervroegd verwerkt waardoor goede contractaardappelen levering november en december zijn doorgeschoven naar het nieuwe jaar. De NEPG verwacht dat het hoge en stevige marktniveau ook in het begin van het nieuwe jaar zal aanhouden. Ook de nieuw aangeboden contracten van de verwerkers weerspiegelen de feitelijke situatie en zullen volgens de NEPG op een hoger en realistischer niveau aangeboden worden.


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.