Jan Willem Tolhoek, Veiling Zaltbommel:

"Zachtfruitjaar 2018 gaat als extreem de boeken in"

Tholen - Het Hollandse zachtfruitaanbod is momenteel tot een minimum beperkt. "Er zijn wel wat belichte aardbeien, frambozen en bramen op de markt, maar de meeste telers zijn inmiddels gestopt en de massa komt vanuit Egypte en Marokko, aangevuld met wat product uit Spanje en Portugal", vertelt Jan Willem Tolhoek, Hoofd Marketing & Sales van Veiling Zaltbommel.

Hij blikt terug op een extreem zachtfruitjaar. "Je hebt weleens een jaar met gemiddelde temperaturen dat de markt de hele tijd stabiel doorkabbelt, maar daar was dit jaar geen sprake van. Tot eind maart was het behoorlijk koud en daarna is het enorm droog en warm geweest. Feitelijk is dat pas eind oktober opgehouden. Het weer was dit jaar allesbepalend en resulteerde in achtereenvolgens grote en kleine aanvoer en hoge en lage prijzen."

"Neem bijvoorbeeld de weken 41 en 42 toen het extreem warm was voor de oktobermaand. Dit resulteerde in grote producties met extreem lage prijzen, maar daarna werd dit driedubbel terugbetaald. Ook nu zijn de prijzen nog goed. We hebben de hele winter Portugese aardbeien beschikbaar en die worden op dit moment goed betaald met prijzen tussen de 6 en 8 euro per kilo. Daarbij Is het niet onbelangrijk dat de kwaliteit ook goed is. Verder is de afzet voor onze Hollandse handel momenteel erg rustig. De periode richting Kerst is toch met name een exotenperiode. Mensen willen dan een avocado of een mango eten. In het voorjaar zal de vraag naar zachtfruit weer los gaan barsten en dan krijgen wij het weer druk."

Voor meer informatie:
Veiling Zaltbommel
Jan Willem Tolhoek
Stationsweg 28
5301 KH Zaltbommel
Tel: 0418-579911
j.tolhoek@veiling-zaltbommel.nl
www.veiling-zaltbommel.nl

 


Publicatiedatum:
Auteur:
©Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven