Ontbossing in Chili, geweld in Mexico

Ierse chef-kok stopt met het serveren van avocado

De gerenommeerde Ierse chef-kok JP McMahon, winnaar van een Michelinster, stopt met het gebruiken van avocado in zijn gerechten, omdat hij niet wil bijdragen aan het geweld in Mexico. Dit is een van de redenen waarom verschillende restaurateurs in Dublin, Ierland, het populaire fruit niet meer in hun menu's zullen opnemen.

"Ik gebruik ze niet vanwege de impact die ze hebben in de landen waaruit ze afkomstig zijn: de ontbossing in Chili, het geweld in Mexico", zei McMahon in een interview met de krant Independent.

"Ik vind dat Ierse restaurants zich bewust zouden moeten inspannen om geen avocado's te gebruiken of in ieder geval de hoeveelheid te beperken. Ze zouden fairtrade avocado's kunnen gaan kopen, waarvan de meerderheid niet op deze manier geteeld wordt", voegde hij toe.

De Mexicaanse context

Mexico is de belangrijkste avocadoleverancier op wereldniveau met een jaarlijkse opbrengst van 1.600.000 ton: goed voor bijna 45% van de wereldwijde teelt. 

In de afgelopen jaren heeft de avocadokoorts gezorgd voor een toename in de inkomsten die gegenereerd worden door de teelt van dit zogenaamde "groene goud". De avocadoteelt heeft het land zelfs meer deviezen opgeleverd dan olie dat deed.

Het grootste deel van de avocadoteelt in Mexico bevindt zich in Michoacán. Deze staat is goed voor 84,9% van de totale Mexicaanse avocado-oogst.

In de teeltregio's van avocado in deze staat, onder andere in de gemeentes Uruapan en Tancíttaro, hebben georganiseerde misdaadgroepen de overhand. Deze persen de fruittelers af onder de dreiging van geweld. Dit leverde het fruit dat in deze westelijke regio van Mexico geteeld wordt de bijnaam "bloedavocado's" op. 

 

Bron: RT Actualidad


Publicatiedatum:Ook onze nieuwsbrief ontvangen? | Klik hier


Ander nieuws uit deze sector:


© AGF.nl 2020

Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven