Schrijf je in voor onze dagelijkse nieuwsbrief om al het laatste nieuws direct per e-mail te ontvangen!

Inschrijven Ik ben al ingeschreven

U maakt gebruik van software die onze advertenties blokkeert (adblocker).

Omdat wij het nieuws gratis aanbieden zijn wij afhankelijk van banner-inkomsten. Schakel dus uw adblocker uit en herlaad de pagina om deze site te blijven gebruiken.
Bedankt!

Klik hier voor een uitleg over het uitzetten van uw adblocker.

Meld je nu aan voor onze dagelijkse nieuwsbrief en blijf up-to-date met al het laatste nieuws!

Abonneren Ik ben al ingeschreven
Schade kan oplopen tot €11 miljoen per jaar

Warme winters bedreigen Britse zwartebessenoogst

Het James Hutton Institute in Aberdeen beweert dat de stijgende temperaturen de start van het groeiseizoen kunnen vertragen en kunnen leiden tot een productiedaling en lagere kwaliteit. Grote merken zoals Ribena kunnen hier mee te maken krijgen maar gevreesd wordt dat ook andere fruitsoorten hieronder zullen lijden. 

Tijdens de jaarvergadering van de British Ecological Society in Birmingham, zei Katherine Preedy van het Schotse Biomathematics and Statistics Institute het volgende: "We voelen de gevolgen van de zachte winters nu al. De zwarte bes is te vergelijken met een kanarie in een mijn. Als we kunnen bepalen wat deze soort nodig heeft om zich aan het veranderende klimaat aan te passen, dan kunnen we deze kennis ook gebruiken voor andere gewassen, zoals blauwe bessen, kersen, appelen en pruimen."

Op dit moment worden er in het Verenigd Koninkrijk 12 rassen op grote schaal geteeld en Ribena, een merk dat minimaal €155 miljoen waard is, investeert in het door het James Hutton Institute gecoördineerde Britse veredelingsprogramma voor zwarte bessen.

Temperatuurtesten op 20 rassen hebben recent uitgewezen dat hoewel sommige rassen bestand zijn tegen de warmere winters andere dit niet zijn en een 'grillige' groei ontwikkelen. 

Dit verschil kan toegeschreven worden aan de genetica aangezien de rassen zich in andere klimaten hebben ontwikkeld of het resultaat zijn van selectieve veredeling. Men denkt dat de warmere omstandigheden de levensduur van de rassen die hier het meest onder lijden, zal verkorten. 

Hoewel er eerder rassen werden ontwikkeld met een sterkere schil om de houdbaarheid te verhogen, wijst onderzoek uit dat er ook mogelijkheden zijn om rassen te ontwikkelen die beter bestand zijn tegen klimaatverandering. 

Professor Hamlyn Jones van de Universiteit van Dundee vertelde aan thenational.scot dat deze bevindingen suggereren dat er sterkere alternatieven kunnen worden ontwikkeld zodat telers een ras kunnen kiezen dat het meest geschikt is voor hun regio.

 

Publicatiedatum: